La batalla pel lideratge del PSOE, que culminarà previsiblement els dies 17 i 18 de juny amb el 39è congrés, amenaça d'infectar la ferida que es va obrir amb la dimissió de l'exsecretari general Pedro Sánchez. Conscient dels perills, el president de la gestora, Javier Fernández, ha intervingut durant el comitè federal d'aquest dissabte per exigir "lleialtat i unió" i que es deixi enrere la "dura i aspra pugna" dels darrers mesos. Fernández ha criticat les veus discordants dels pactes amb el Partit Popular, assegurant que la davallada dels socialistes era culpa d'una "endogàmia i jocs interns", que els bloqueja, tot i que l'aprovació del calendari –amb només 5 vots en contra– mostra ja indicis de tancament de files.
"Després del juny tots els dirigents del PSOE sabien què calia fer, però no com fer-ho sense perdre el congrés", ha dit Fernández, sobre la polèmica entorn de l'abstenció que va obrir els dos fronts entre els sanchistes –del no fins al final al president Mariano Rajoy– i els crítics, liderats per la presidenta andalusa, Susana Díaz, que finalment va orquestrar el cop contra Sánchez en el comitè del 23 d'octubre del 2016. És aquí on el líder provisional s'ha sincerat i ha assegurat que en aquelles condicions ell veia l'abstenció com "l’opció menys dolenta".
El toc d'atenció de Fernández, però, no es correspon amb els susanistes –als quals sembla més proper pel que fa al projecte–, sinó amb els que sembla que han pres "el monopoli de les bones intencions". El to ha estat elevat en certs moments, i l'empipada s'ha pogut palpar en les seves paraules ara que l'exlehendakari Patxi López i el mateix Sánchez amenacen de liderar una facció oposada a Díaz. "Jo sóc dels que no estan segurs de tenir sempre la raó, ni parlo en nom de la veritat", ha reblat, sobre la "demonització" –com la van titllar alguns barons–, amb què Sánchez suposadament ha tractats les veus de l'abstenció.
Dins d'aquest paquet de crítiques sembla que hi ha la data del congrés, que també ha deixat cua perquè els antics sanchistes i altres crítics trobaven que era tard i afavoria Díaz. El discurs de Fernández ha anat així orientat a legitimar la proposta de la gestora que el conclave sigui la segona setmana de juny. El dirigent ha exposat que calia reflexionar en profund "al llarg d'aquests tres mesos", fins a unes primàries que es preveuen al maig, sobre que l'agenda del PSOE sembla que ha deixat de ser "l'agenda del país". D'aquesta manera es defensa dels qui creuen que la data triada és, en el fons, una forma de "manipulació".
El mal intern, però, segueix a flor de pell, ja no sols per l'abstenció, sinó perquè el PSOE ha subscrit pactes amb el PP al llarg d'aquests mesos –bo social, dèficit, educació–, cuinats en part per la gestora, propera a Díaz. "Estar a l'oposició és lamentable, però no va de repartir càrrecs, sinó de fer molta feina i ser útil per al país", ha denunciat Fernández. "El que és difícil és donar oportunitats a la gent i mantenir la credibilitat, però si cal negociar amb el Govern, es fa", ha insistit. En aquesta tessitura, ha reiterat que només així es tornaria al poder. "Si fem oposició units, governarem units", ha tancat.
La manca de crítica en la gestora s'ha visualitzat aleshores perquè al llarg d'aquest temps moltes veus han insinuat que prenia decisions sense consultar. Per exemple, Francisco Ocón, membre d’aquesta, va assegurar fa uns mesos que la relació amb el PSC s'estava gestant al marge de tota la comitiva. En paral·lel, d’altres deien que els pactes amb el PP es firmaven en un cercle molt reduït. I tot això es produïa mentre s'apartava els díscols de la investidura dels càrrecs de responsabilitat al grup parlamentari i la direcció de Ferraz, o es multava els que no es van abstenir.
Amb Podemos rivalitzant amb els socialistes, però, part de la crítica s'ha basat en ells. Ha recordat que el PSOE és el partit més antic de la democràcia espanyola i ha lamentat que la formació lila hagi pres la bandera de la "puresa ideològica". Inclús, l'efecte sembla que s’ha estès al PSC. "Sento dir que la resolució de Granada està molt bé, i després sento sobiranies compartides i plurinacionalitat. Tot això està fora de Granada", ha denunciat, ara que els socialistes catalans pengen d'un fil en l'elecció del secretari general si no es mantenen prop de la gestora en aquesta cursa.