El diputat de Catalunya Sí que es Pot (CSQP) al Parlament, Joan Giner, ha demanat aquest dimarts a Junts pel Sí i la CUP que permetin presentar esmenes a la llei del referèndum. Ho ha fet en una entrada en el seu blog. En cas que fos així i permetessin les esmenes de l’oposició, el també membre de Podem fa una crida a votar a favor de la norma en el ple de la cambra.
“Per fer aquest treball es necessiten ponts i espais de diàleg. Cal portar la llei al Parlament i obrir un període d’esmenes per trobar punts en comú”, ha defensat Giner, que ha lamentat que no es contempli aquesta possibilitat. Després dels debats dels cercles, Podem va decidir participar de l’1-O. Per això trobaria “raonable” que s’aprovés una llei que ho emparés.
Giner defensa en l'entrada del seu blog que l'1 d'octubre "pot ser la següent moció de censura al govern del PP" i que "pot suposar una ruptura amb el règim del 78 i encaminar-nos a obrir processos constituents". És per això que defensa la crida a la participació. "L'esquerra transformadora i anticapitalista ha de ser en tots els procesos que donin la veu a la gent, que mobilitzin i empenyin per superar aquest règim", justifica.
La tramitació d’aquesta norma encara està a l’aire. En la seva reunió d’aquest dimarts, la Mesa del Parlament encara no l’ha admès a tràmit, i per tant no ha estat inclosa en l’ordre del dia del pròxim ple, que tindrà lloc la setmana que ve. No obstant això, podria ser inclosa abans de la celebració d’aquest ple.
CSQP no es posiciona
Des del grup parlamentari de CSQP han evitat posicionar-se respecte de la llei del referèndum, a l’espera de saber com serà tramitada, si al Parlament o per decret llei del Govern. “Si aquesta proposició de llei no existeix parlamentàriament, nosaltres no ens pronunciarem”, ha deixat clar Joan Coscubiela, portaveu del grup parlamentari.
La votació diferenciada entre els diferents grups que conformen CSQP no està descartada. No obstant això, Coscubiela ha dit que el fet “que a hores d’ara no consti la llei del referèndum en l’ordre del dia és una evidència de l’anomalia, desconcert i confusió en què està situada la majoria parlamentària”.