"Avui estic súper feliç de com estan anant aquests dies". Així sortia Andreu Van den Eynde, l'advocat d'Oriol Junqueras i Raül Romeva, de la seu del Tribunal Suprem aquest dimarts i així ha començat la seva declaració a la premsa. Tant ell com Jordi Pina, l'advocat de Jordi Sànchez i Josep Rull, no amagaven la satisfacció d'haver capgirat el cas i portar-lo al terreny dels drets fonamentals i la democràcia.
En un moment en què els presos polítics ja no estan defensant sortir de la presó o no, ara que ja saben que s'estaran entre reixes almenys fins que es faci el judici, els processats ja no mesuren el que diuen ni amaguen els seus sentiments. Les darreres declaracions al Tribunal Suprem s'han convertit en un altaveu on reivindicar el seu sentiment independentista i on dir al jutge, cara a cara, què pensen de la seva investigació i de com s'ha barrejat el poder legislatiu amb el judicial.
No temen conseqüències perquè ja les han assumit totes. Alguns d'ells fa 6 mesos que són a Estremera i a Soto del Real, i les decisions que està prenent la justícia europea sobre les extradicions del Govern a l'exili, sobretot la justícia alemanya, donen aire als processats.
"Després de sis declaracions, s'està posant tant en contradicció el procés que el resultat és satisfactori. Contradiccions que ja treu el mateix instructor i que ens porten a un procediment que ja no parla gairebé dels fets, sinó que parla de política, de democràcia i de drets", deia Van den Eynde a la porta del Suprem.
Segons l'advocat, després de les declaracions d'aquests darrers dos dies les acusacions —fiscalia, advocacia de l'Estat i VOX— estan incòmodes: "Està incomodant que el procediment es reveli com una causa contra la democràcia. Després de sis declaracions venim a parlar només d'això, de llibertat ideològica, de com s'estan tractant els drets processals". Ja no es parla dels fets.
Ingerències polítiques
Ara es parla d'ingerències polítiques i el més contundent en aquest sentit ha estat Josep Rull en la seva declaració, on ha posat com a exemple a Llarena, perquè ho entengui, les declaracions que ha fet el ministre de Justícia, Rafael Catalá. Declaracions que han desvetllat reunions entre la fiscalia espanyola i europea i declaracions sobre el curs que ha de prendre el procés i que després s'acaben complint.
En aquest sentit, l'advocat Jordi Pina remarca que "pot ser que sigui fruit de la casualitat, però ningú pot negar-li el dret a posar-ho de manifest". "Si ens omplim la boca de la separació de poders, no és molt favorable per als que estan empresonats, veure que part de l'executiu fa declaracions que després veuen que a nivell judicial es van complint", ha afegit l'advocat de Rull i Sànchez.
Pina diu que "tant de bo sigui un procediment just i que no estigui al dictat del govern espanyol", però també remarca que "s'estan vulnerant els drets i no hi ha separació de poders" i que això els presos ho veuen i ja no callen davant el magistrat.
L'evolució del cas es percep tant en la nova estratègia de defensa marcada per la mateixa voluntat dels presos i en com han anat evolucionant les interlocutòries de Pablo Llarena que cada cop ha anat esgrimint més arguments polítics que basats en els indicis sobre un presumpte delicte de rebel·lió que en aquest cas no està avalat per la violència que dicta el codi penal que hi ha d'haver.