El conseller d'Economia, Jaume Giró, ha acordat amb la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzié, i els ajuntaments que promouen la sobirania fiscal, crear un grup de treball per aconseguir aquest objectiu. El grup intentarà que els municipis independentistes paguin els seus impostos a l'Agència Tributària Catalana, cosa que és totalment legal. Després la Generalitat ho lliura a la Hisenda espanyola, però el Govern passa a tenir així la clau dels diners. A la sortida de la trobada, Paluzié ha explicat que l'ANC ha plantejat el grup de treball entre aquesta entitat, els alcaldes que fan sobirania fiscal i representants del departament per facilitar aquesta pràctica. "El conseller ha acceptat la creació d'aquest grup de treball. Amb això, el nostre objectiu és que dels 53 ajuntaments que en aquests moments fan sobirania fiscal, passem a més de 700 ajuntaments independentistes que ho facin", ha indicat.
Giró ja va avisar el ministeri d'Hisenda la setmana passada, que el seu departament "no renuncia a la sobirania fiscal plena". El conseller va presentar divendres un document de 10 pàgines amb al·legacions al Ministeri d'Hisenda en resposta a un esborrany de la reforma del finançament autonòmic remès per la titular María Jesús Montero a principis de desembre. El termini per presentar al·legacions a la proposta del ministeri, com ja ho han fet presidents com ara Ximo Puig, va concloure el 31 de gener. En el document, el conseller assegura que el Govern "no renuncia a la legítima aspiració d'assolir la sobirania fiscal plena", però afegeix que "mentre no s'assoleixi aquest objectiu, el govern de Catalunya considera que ha d'atendre la sol·licitud d'expressar la seva opinió sobre les propostes relacionades amb el model de finançament impulsades pel govern de l'Estat". Pel que fa a la proposta Montero, i concretament el mètode de càlcul de la població ajustada que es vol introduir en aquesta reforma, Giró s'hi ha posicionat en contra, i ha opinat que "la reforma s'hauria d'abordar des del vessant dels ingressos, apostant per un model d'autonomia financera".
Girona va ser el 2021 la primera capital catalana que va pagar els tributs a l'Agència Tributària de Catalunya. D'aquesta manera, el consistori presidit per Marta Madrenas va decidit sumar-se a la campanya de l'Assemblea Nacional Catalana #JoPagoACatalunya, que convida a fer sobirania fiscal pagant les taxes a l'ens català. La capital del Gironès fa aquest pas, però no era l'únic municipi que havia decidit avançar en aquesta direcció. De fet, Vic també va anunciar que faria sobirania fiscal, tal com ja feien municipis com Igualada, Calella, Alella, Torelló o Falset, entre d’altres. El nombre ha anat creixent i actualment ja són 53 ajuntaments els que paguen a la Generalitat. Segons l'ANC, la fita és que l'Agència Tributària Catalana gestioni un volum superior de recaptació i d'informació tributària. D'aquesta manera, asseguren, l'administració catalana estarà preparada per afrontar amb més garanties la culminació del procés d'independència quan arribi el moment.