El conseller d'Economia del Govern de la Generalitat ha tornat aquest matí a participar en un Consell de Política Fiscal i Financera. El titular del departament, Jaume Giró, ha recordat que el darrer que ho va fer va ser Oriol Junqueras el 2016 i ha assegurat que en fa una "valoració positiva" dels resultats de la trobada perquè li han permès esbandir algunes incerteses sobre els pressupostos del 2022. Això no obstant, ha lamentat que no s'ha aconseguit avançar en les seves demandes sobre el sostre de dèficit, que ha quedat situat en el 0,6% tot i que el Govern demanava que fos de l'1,1%.

En relació a la polèmica sobre la seva participació a la trobada, Giró ha assegurat que no hi va haver cap debat al si del Govern sobre si acudia o no a aquesta reunió i que quan li va comunicar la decisió al president, Pere Aragonès, aquest li va assegurar que ho subscrivia al 100% i "li semblava molt bé". "Tal qual. Cap polèmica de cap mena", ha reblat.

 

El conseller ha destacat la importància de la informació aconseguida avui per a l'elaboració dels pressupostos. Ha avançat que seran uns comptes difícils per poder satisfer les necessitats del país enmig la crisi provocada per la pandèmia, malgrat que ha insistit en el compromís de fer "els millors pressupostos possibles". És per aquesta raó que ha subratllat que hauria estat important aconseguir un major marge de dèficit en una situació que resulta "terriblement injusta per a Catalunya arran de l'infrafinançament" que pateix.

Bestretes liquidades

Pel que fa els resultats de la reunió, el conseller d'Economia ha situat en la balança d'elements positius quatre decisions que avui se'ls han comunicat. La primera, que el Govern no haurà de retornar les liquidacions negatives corresponents a les bestretes de l'Estat a del 2020. Aquest diners que l'Estat avança a les comunitats en funció de la previsió d'ingressos van ser molts superiors en l'exercici del 2020 a allò que finalment es va recaptar en plena pandèmia.

La liquidació negativa corresponent a Catalunya s'enfilava fins als 1.024 milions, i des de la conselleria d'Economia s'havia demanat que no es comptessin atès que obeïen a una causa extraordinària com ha estat la Covid. La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha anunciat a la reunió que no s'haurà de retornar.

Giró ha recordat que l'exercici 2008-09 va ser el darrer en què es van produir liquidacions negatives, i el Govern encara a dia d'avui està retornant diners.

Saldat el deute per l'IVA

El segons tema que ha destacat el conseller és el deute de 485 milions d'euros que arrossegava la Generalitat arran d'un canvi normatiu a l'IVA de l'any 2017, que pesaven sobre l'endeutament del FLA, i que també ha quedat saldats.

D'altra banda, el Govern ha conegut durant la reunió la xifra dels Fons extraordinaris de l'Estat que li correspondran arran de la crisi del Covid. Seran 2.160 milions, que es dirigiran a àrees especialment afectades per aquesta crisi com ha estat Salut, Drets Socials i Educació. 

L'executiu ha pogut saber també quines bestretes li correspondran el 2022, la qual cosa li permetrà avançar en l'elaboració dels pressupostos de l'any vinent. L'any 2021 les bestretes van ascendir a 19.700 milions i l'increment anunciat per aquest any serà d'un 6%.

Sobirania fiscal

Finalment, el Govern ha plantejat també una crida en relació a un nou impost que s'està començant a tramitar a l'Estat, sobre incineradores i residus. Catalunya té un impost molt similar i ha demanat a la ministra que ho tingui en compte i no l'apliqui a Catalunya. "Ja que Espanya és l'Estat més descentralitzat d'Europa", ha puntualitzat amb ironia.

El Govern no ha donat resposta a aquesta petició. Més que no pas els 100 milions d'euros que representa aquest impost, Giró ha subratllat allò que suposa de respecte a la sobirania fiscal. "El poc que tenim convindria mantenir-la", ha reblat.

 

A la imatge principal, el conseller d'Economia, Jaume Giró, durant la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera / Sergi Alcàzar