L’Agència Tributària de Catalunya tancarà l'exercici del 2021 fent aflorar 338,5 milions d’euros de frau fiscal en els impostos que gestiona la Generalitat, segons ha explicat aquest matí el conseller d’Economia, Jaume Giró, en resposta a una pregunta al Parlament. Això representa un 55% més en relació amb l’any 2020 i demostra, segons ell, que aquesta és una "prioritat de primer ordre del Govern".
Per il·lustrar aquesta aposta del Govern i en resposta a una pregunta de la diputada Elsa Artadi, Giró ha explicat que el mes de setembre el seu departament va convocar 120 places per al cos de gestors tributaris i a finals d’aquest any convocaran 20 places del cos superior d’inspectors. L’objectiu és, segons ha insistit, “guanyar eficàcia en la gestió dels tributs i lluitar contra el frau fiscal”.
Giró ha recordat que el pressupost de l’Agència Tributària és de 85 milions d’euros, i ha destacat que “això vol dir que l’Agència Tributària retornarà a l’erari públic 4 euros per cada euro que s’hi ha invertit”, la qual cosa la converteix en “una mostra d’eficiència del sector públic català”.
L'Estat no col·labora
Malgrat admetre que aquestes dades representen una bona notícia perquè demostren que l'ATC "fa molt bé la seva feina", Giró també ha destacat que no tot és positiu. D'una banda, ha denunciat que “l’Estat posa totes les traves que pot” perquè l'Agència pugui dur a terme la seva feina i no proporciona a la Generalitat totes les dades que necessita.
Però, a més, ha volgut subratllar que “l’evasió d’impostos és un delicte vergonyant i un dissolvent de la cohesió social”, i ha retret que “perjudica milers de persones, la majoria d'elles molt fràgils”. Per tot plegat, ha confessat que malgrat que les xifres són positives, no n'està satisfet “ni com a ciutadà ni com a conseller d’aquest país”.
Ineficiència espanyola
Artadi, que ha preguntat a Giró sobre les línies de treball del seu departament i les mesures fetes fins ara per lluitar contra el frau, ha recordat que els experts subratllen la conveniència de dimensionar els equips dedicats a aquestes inspeccions, així com la necessitat de compartir informació de manera sistematica entre les agències tributàries. "Cosa que no fa l'Agència Tributària Espanyola amb l'ATC, amb una ineficiència que tots els experts assenyalen i que és incomprensible", ha retret.
Artadi ha recordat també que la Comissió Europea ha qüestionat l'eficiència de l'Agència Tributària Espanyola arran de l'alt nivell d'economia submergida a l'Estat espanyol i ha retret que el govern de Pedro Sánchez no hagi adoptat mesures per superar aquesta situació.