El conseller d'Economia, Jaume Giró, ha assegurat que els pressupostos de l'any vinent en què està treballant el Govern introduiran mesures per afavorir la igualtat social, però alhora ha advertit que en política fiscal la Generalitat està "molt aprop de tocar os". Giró ha fet aquestes valoracions en respondre davant del ple del Parlament a una interpel·lació del diputat dels comuns Joan Carles Gallego sobre la lluita contra les desigualtats.
El conseller ha assenyalat que un estat té dues vies per promoure la igualtat. Una és a través de la despesa pública en salut, educació, ocupació, habitatge, protecció social i transport públic, entre d'altres. Giró ha explicat que el Govern ja dedica a aquests capítols el 78% del pressupost.
L'altra és a través de la fiscalitat, amb els impostos més progressius, en referència a IRPF, Patrimoni, Successions i Donacions. En aquest punt, ha advertit que el marge de maniobra que té la Generalitat és "molt petit", atès que la insuficiència financera del sistema ha obligat a pujar el nivell d'impostos a Catalunya per poder prestar els serveis que altres territoris poden assumir amb impostos més baixos. "Així de simple i així de trist", ha reblat.
Malgrat tot, ha assegurat que el Govern treballa en uns pressupostos en els quals es vol introduir noves mesures orientades a la igualtat social. "Però, insisteixo, el marge de maniobra addicional que tenim en aquest tema és molt petit", ha insistit.
De fet, segons Giró, si la Generalitat disposés dels 18.000 milions que cada any s'evaporen -"davant dels nostres nassos", ha concretat- i tingués una situació de sobirania fiscal, governés qui governés, Catalunya seria "no només un país més ric, sinó també un país més just, més igualitari i amb un estat del benestar més inclusiu"
Salari màxim
En la seva interpel·lació, Gallego havia plantejat la possibilitat d'intervenir en les polítiques redistributives a través del salaris, posant un topall al salari màxim per acotar la diferència amb el salari mínim. "Quin és el salari màxim que una democràcia pot acceptar?", s'ha preguntat recordant la diferència d'1 a 12 que es va plantejar a Suïssa en un referèndum, o els límits registrats a empreses com Naturgy d'1 a 88 entre els salari més alt i el més baix o a Ferrovial d'1 a 238 o a Inditext d'1 a 298.
Giró, que ha recordat que cap d'aquestes empreses està a Catalunya, ha assenyalat els inconvenients que representarien una limitació al salari màxim; ha advertit que una mesura d'aquesta mena s'hauria de fer a un àmbit més gran, com a mínim a nivell europeu, per evitar la fugida d'empreses i talent; i ha avisat que en cas contrari, les empreses buscarien la manera fer aquest pagament de sous més alts d'una altra manera.
Amb compte amb els referèndums
El conseller, que ha conclòs que no és una opció realista limitar salaris, ha recordat que el referèndum de Suïssa va rebutjar aquesta limitació legal d'un salari màxim, i ha aconsellat Gallego que si el seu partit arriba a governar es plantegi convocar un referèndum similar "vagi amb compte". "Ja sap el preu que fa pagar Espanya per convocar referèndums per defensar les nostres conviccions", ha puntualitzat.
Els exemples en relació a la situació a Cuba que ha plantejat Gallego ha provocat un moment distès a l'hemicicle quan ha replicat a les observacions del conseller sobre la limitació de salaris a Cuba advertint que aquest és un recurs fàcil perquè "possiblement són més pobres, però els elements de justícia social els han treballat més". "El convido que vostè i jo visitem Cuba junts i després ho posem en comú amb els diputats i diputades", ha plantejat Gallego en una imatge que ha aixecat els riures a l'hemicicle.
El conseller ha coincidit amb Gallego a l'hora de subratllar els efectes negatius de les societats desiguals. S'ha referit als efectes en valors -"una societat sana no pot acceptar que hi hagi gent que pateixi i no tingui recursos suficients per viure amb dignitat", ha advertit-, però també en un sentit pràctic, davant la necessitat de garantir l'accés a l'educació. "No ens podem permetre que el talent no floreixi per falta de recursos", ha advertit.