L'exconseller d'Economia i actual diputat de Junts al Parlament, Jaume Giró, ha carregat contra el PSC per votar en contra la proposta de resolució que va presentar el grup parlamentari presidit per Albert Batet en defensa d'un concert econòmic per a Catalunya. "El nom sí fa la cosa", ha dit Giró a través d'Instagram. "El PSC no va tenir cap recança per votar-hi en contra", ha dit Giró, que ha posat en valor que tant Junts com Esquerra Republicana sí que hi votessin a favor, mentre ha criticat que els Comuns, PP i Vox hi votessin en contra. 

Jaume Giró, a més, ha criticat que el PSC prefereixi dir-ne "finançament singular", una forma, diu, que ja va utilitzar l'exlíder del PP català al Parlament de Catalunya Alícia Sánchez-Camacho el 2013. "Pocs mesos després de demanar al comissari Villarejo -d’acord amb les seves pròpies gravacions- que era urgent m’investigués per ser 'un perillós independentista'", ha dit Giró, fent referència a l'Operació Catalunya impulsada pel govern de Mariano Rajoy.

 

El diputat de Junts recorda com Convergència va votar a favor del concert l'any 1978

Amb tot, Giró ha aprofitat també per recordar que Convergència, juntament amb ERC, sí que va defensar el concert econòmic l'any 1978, en el marc de les negociacions per l'Estatut de Sau. "Però només van obtenir els seus 4 vots a favor", explica Giró, que ha recordat que el concert econòmic, aleshores, va tenir el rebuig dels 17 vots del PSC, del PSUC, de la UCD i del PP.  "Al novembre, la votació es va repetir, amb el mateix resultat", narra l'exconseller d'Economia, que demana de "no oblidar-ho". De fet, durant el debat de política genera, tant el PSC com Esquerra Republicana van assegurar que CIU no havia defensat el concert econòmic per a Catalunya, cosa desmentida pel mateix president Pujol. 

En aquesta línia, Giró ha afirmat que, 46 anys després, "els mateixos espais polítics, alguns amb noves sigles, van votar el mateix -el passat dijous- al Parlament de Catalunya". "Algun dia caldria que algú del PSC expliqués per què defensen el concert econòmic pels ciutadans bascos i navarresos, i no el volen -ni ara ni abans- pels catalans", ha insistit l'exconseller d'Economia. 

El Parlament va avalar el finançament singular durant aquest debat de política general. Les propostes de resolució, impulsades pel PSC, ERC i els Comuns, defensaven un dels elements clau que van permetre l'acord entre ERC i el PSC per investir Salvador Illa i que des del govern espanyol han anat aigualint un cop rere l'altre compta amb l'aval del Parlament. Mentre Junts per Catalunya va votar en contra d'aquesta fórmula i va presentar la seva proposta de concert econòmic, els socialistes catalans van votar en contra de la fórmula de Junts, malgrat que els republicans assegurin que el finançament singular i el concert econòmic són dues cares de la mateixa moneda.