El Govern celebra la decisió de l'Advocacia de l'Estat, que ha rebutjat informar de l'aval de l'ICF al Tribunal de Comptes. El conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, ha assegurat que "no prendre posició en contra també és mullar-se". "L'advocacia es mulla i diu que el decret aprovat en el Parlament és plenament vigent i eficaç, tal com havia avalat el Consell de Garanties Estatutàries", ha explicat aquest dimecres en una entrevista a Catalunya Ràdio.

Giró ha assenyalat que la pilota està ara sobre la teulada del Tribunal de Comptes i ha aprofitat per recordar que l'aval compta amb el suport d'una majoria parlamentària. "El decret només avala la presumpció d'innocència. Posem un aval fins que hi hagi una sentència ferma. Llavors, els afectats hauran de tornar els diners", ha afegit.

El conseller s'apropa a la CUP

Més enllà dels avals de l'ICF, el conseller té un altre gran repte al davant: els pressupostos. Així, té molt clar amb qui els vol negociar. "La meva voluntat en particular és pactar els pressupostos amb la CUP", ha afirmat. De fet, s'ha sincerat i s'ha obert als anticapitalistes: "Jaume Giró té una sensibilitat d'esquerres més gran del que la gent creu. Vinc d'una família humil de Badalona".

Sobre els comptes del 2022, ha anunciat que a mitjans d'octubre entraran al Parlament. Aleshores, "les reunions estan anant bé". "No puc concretar res encara, però compto que la CUP sabrà veure que la gent vol que ens posem d'acord", ha afegit.

La gestió, més important que l'ampliació

L'entrevista també ha servit perquè el conseller tregui ferro al voltant de la polèmica de l'aeroport. Si bé s'ha mostrat a favor de l'ampliació, s'ha mostrat sobretot partidari de parlar sobre la gestió del Prat: "Allargar una pista no és convertir-se en un hub internacional. La gestió de l'aeroport és el que et converteix en un hub". 

"Diem sí a l'aeroport, però volem que preservi el medi ambient i que realment sigui un hub", ha apuntat. Aleshores, Giró ha posat l'accent en el fet que "no es pot fer una inversió d'un dia per l'altre, ja que s'ha de pensar en el tema econòmic, social i mediambiental".

Façana del Tribunal de Comptes / Europa Press

Pel que fa a la taula de diàleg, no ha volgut entrar gaire en la crisi entre Junts i ERC. Ha recordat que JxCat sempre ha estat a favor de la negociació i ha recolzat la taula de diàleg. "La taula continua i té tot el suport del Govern, dels consellers de Junts. I el meu", ha assegurat, tot recordant que l'objectiu d'aquesta negociació aconseguir un referèndum i l'amnistia perquè tornin els exiliats. 

A més, preguntat per com s'havia sentit a l'hora de quedar exclòs de la llista de Junts, ha revelat que va "demanar no anar-hi". El motiu de la seva renúncia és perquè el conseller creu que a la reunió hi havien d'anar persones que poguessin dedicar-s'hi a temps complet. 

El futur de la taula de diàleg

Tot i això, Giró s'ha mostrat pessimista amb el futur de la taula per culpa de l'última polèmica al voltant de la llei de l'audiovisual. "No podrem avançar en el diàleg si no es preserva la llengua, estem passant un moment d'enorme dificultat pel català", ha indicat.

Finalment, pel que fa a l'economia catalana, el conseller ha destacat que "comencen a venir vents favorables". Però el país no es pot adormir, ja que hi ha algunes incerteses que poden fer trontollar el futur, com el preu de la llum o la manca de microxips. Llavors, ha demanat una descentralització dels fons europeus per a la recuperació: "Volem que Catalunya pugui tenir una gestió més directa dels fons, establir els deu projectes estratègics que l'economia necessita".

 

Imatge principal: El conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró / ACN