Contundent. Les dades d'execució de les inversions a Catalunya i a Madrid encara cueja. Els partits independentistes ja han manifestat reiteradament el seu rebuig a unes xifres publicades la setmana passada i que constaten el centralisme de l'Estat: mentre que la Comunitat de Madrid va veure com es complia un 180 % de les inversions previstes, a casa nostra només s'ha executat un terç del total. Les queixes han estat sorolloses, i aquest mateix dimarts les va fer sentir la senadora d'Esquerra Republicana, Mirella Cortès, quan va interpel·lar el president espanyol, Pedro Sánchez, per a recriminar-li la situació. El cap de l'executiu, però, va desaprofitar l'oportunitat per a donar respostes clares, i per contra va optar per negar el dèficit d'inversió i acusar el Govern de la Generalitat d'incomplir també les seves promeses pressupostàries, afirmant que la seva xifra d'execució (focalitzada en els diners destinats a infraestructures) va ser del 57 %.

Però el conseller Giró ha deixat Sánchez en evidència per aquesta afirmació. I és que, més enllà de les infraestructures de les quals parlava el president, hi ha altres factors que compten a l'hora de xifrar les inversions. "No vull insistir amb les xifres de la vergonya ni la magnitud d'humiliació que passem", ha afirmat, abans de rendir comptes. Així, ha demostrat que, a 31 de desembre del 2021, els departaments de la Generalitat han complert les seves promeses pràcticament al peu de la lletra. "El percentatge d'execució de les inversions de la Generalitat va ser del 95,5 %. Ni el 35,7 % de l'Estat ni el 57 % que atribueix Sánchez. Autoexigència, tota". Amb això, ha llançat també un retret per a tots aquells que han volgut treure suc de l'escàndol del 3% que va afectar en el seu moment Convergència i Unió. "Tots els catalans tenim un problema des de fa molts anys, i avui no es diu 3%, es diu 36%", ha dit en referència a l'execució de l'Estat espanyol.

Giró també ha reblat amb contundència pel dèficit del govern central, i ha constatat que es tracta d'un model d'Estat que es practica amb una mentalitat absolutament centralista. "No dubta a sacrificar la perifèria per enfortir la capital, sigui amb el PSOE o el PP, està compartit per tots els partits", ha carregat. I no només això: "Aquesta és la veritable causa dels problemes de finançament: la golafreria de Madrid imposa la gana i el pa negre als altres territoris, i particularment a Catalunya. La voracitat de la capital només es pot satisfer amb el nostre dejuni". Davant d'aquesta realitat, ha situat dues úniques opcions de sortida: abaixar el cap i esperar amb clemència, "com fan els ostatges amb els segrestadors", o persistir i treballar per a "fugir del captiveri i recuperar la llibertat" amb la independència.

L'hemeroteca delata

Per a reforçar les seves afirmacions, el conseller no ha desaprofitat cap opció. També ha tret a passejar l'hemeroteca per delatar un incompliment allargat en el temps i un infrafinançament crònic de l'Estat amb Catalunya, en el qual ha situat els socialistes també com a crítics amb aquesta realitat. Entre un total de sis exemples, ha recordat que el fundador del PSC Narcís Serra va titllar de "rèmora constant" la baixa inversió en carreteres a Catalunya, i que la també diputada socialista Montserrat Colldeforns va demostrar que entre 1986 i 1988 els ciutadans catalans pagaven un 25 % més que la resta d'habitants de l'estat, i afirmava que "les xifres fan veure que la sortida de diners no es dona a totes les regions riques" del país, en referència a Madrid.

Canadell: "Això ve de lluny"

Les paraules de Jaume Giró han vingut com a resposta a una interpel·lació del diputat de Junts Joan Canadell, que també ha estat absolutament taxatiu en relació amb les finances. "Això ve de lluny", ha dit en referència a la desinversió crònica que pateix Catalunya. "De fet, ve del 1714, des de la seva victòria ens tracten com a colònia, no només a Catalunya sinó que a tots els Països Catalans". No només això, sinó que es tracta d'una situació "predeterminada i continuada en el temps", que creu que a qualsevol democràcia es corregiria. Ara bé, ha advertit que serà impossible revertir aquesta realitat perquè "cap tribunal tardofranquista ho reconeixerà". "Pels governs de l'Estat, els catalans fa temps que no som espanyols. Ja ens agrada que ens hi considerin, però no acceptem ser ciutadans de segona", ha llançat.