Cada cop que el conseller d'Economia té l'oportunitat de respondre Vox al Parlament, no la desaprofita. Ja són diverses les ocasions en què Jaume Giró s'ha aprofitat de la ironia per deixar la formació ultra en evidència, i aquest dijous no ha estat excepció. I és que Vox ha volgut utilitzar una interpel·lació que ha fet aquest matí al Govern, suposadament sobre les mesures per a minimitzar les conseqüències de la crisi econòmica i social, per carregar, un cop més, contra la política de l'executiu català. Giró no ha caigut a la trampa, i ha parat els peus a l'extrema dreta, deixant-los en evidència. "Han d'entendre que em costi parlar amb vostès sobre economia i fiscalitat. En el fons vostès tampoc ho esperen, perquè no venen a presentar mesures ni a fer política. Venen a fer propaganda, ja que Vox només té una manera de fer campanya que és fer demagògia constantment".

 

En canvi, el conseller ha centrat la major part de la seva rèplica al principal tema que ha sacsejat la política catalana i espanyola aquestes darreres setmanes: el CatalanGate. Tot plegat, després que ahir la ultradreta aprofités una intervenció durant la sessió plenària per restar importància al cas massiu de ciberespionatge que afecta una seixantena de catalans, i, en canvi, apostés per la seva retòrica habitual. "A nosaltres ens preocupa que s'espiï per parlar castellà a les escoles", va dir un diputat ultra, una acusació que ja va rebre queixes des de les banquetes independentistes. Jaume Giró no ha pogut evitar fer-hi referència, cosa que ha servit per centrar el debat en aquesta qüestió. Així, ha lamentat que el cas passarà a la història com un episodi dels moments "més tristos, vergonyosos i baixos a què ha caigut la cada cop més malmesa democràcia espanyola".

No només això, sinó que també ha endevinat com acabarà tot plegat: "Amb la Justícia i la majoria de mitjans mirant cap a un altre costat". Amb aquest pronòstic, ha augurat que el CatalanGate serà diferent del WaterGate estatunidenc, on "totes les institucions de dret van treballar perquè no es repetís". "En el nostre cas ens quedarem amb dues parts fosques". I no s'ha quedat aquí, sinó que també hi ha fet referència amb una certa ironia després d'acusar Vox de voler tancar TV3 i acabar amb el Síndic de Greuges i altres organismes autonòmics. "Ens demana que clausurem l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya. És perquè amb el CNI ja estem prou protegits, oi?", ha llançat amb sarcasme.

"Vigilin els seus mòbils"

Fa unes setmanes, en la darrera sessió plenària, un diputat de la ultradreta ja va interpel·lar el conseller per a exigir-li mesures per reduir la inflació, Giró va recordar que la Generalitat no té cap manera d'aconseguir-ho, amb un mínim marge de maniobra. Davant d'aquesta realitat, Giró es va expressar novament amb una evident ironia cap a la ultradreta: "Des de Vox sempre clamen en contra de l'autonomia i, al mateix temps, ens reclamen competències d'Estat. Saben què és això? Ser independentista. Vagin amb compte", va llançar. Avui, Giró ha recordat aquest intercanvi, i hi ha afegit un toc de sorna, després que s'hagi destapat l'escàndol pel CatalanGate. I és que ha advertit els ultres que, si actuen com a independentistes, també poden acabar sent víctimes de l'espionatge. "Vigilin els seus mòbils", ha avisat.