Receptiu. El conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, ha obert la porta a estudiar les propostes de model de finançament que el govern espanyol pugui posar sobre la taula. "Si en lloc de l'observatori del Turó de l'Home ens ofereixen un model de finançament que ens digui que serem com el País Basc o Navarra, l'estudiarem", ha explicat Giró aquest dimecres en una entrevista al programa Més 324. El conseller ha aclarit que el plantejament actual de l'executiu de Pedro Sánchez "no és de finançament", sinó de "població ajustada". "És un criteri concret d'un model de finançament, però no pas un model en ell mateix", ha detallat. La qüestió és que el Govern aspira a "la plena sobirania fiscal i política", però està disposat a escoltar les propostes que puguin arribar: "Quan hi hagi una proposta, si algun dia n'hi ha, l'estudiarem".
Això és així fins al punt que Giró ha assegurat que es pot arribar a plantejar la renúncia a la sobirania fiscal i política si el model del País Basc o Navarra es posa sobre la taula. Però el problema és que "no hi ha cap proposta". "Estem disposats a avançar a poc a poc, però és que no hi ha cap proposta de model de finançament", ha criticat el conseller. I davant d'això, ha denunciat que "Catalunya és el tercer territori de l'estat espanyol on més s'ingressa per càpita en impostos i és el desè que més rep un cop es fan els anivellaments horitzontals". "Amb el cost de vida, som el penúltim en el repartiment dels nostres recursos", ha lamentat.
Madrid és l'excepció en fiscalitat
En aquesta línia, Giró ha assegurat que com a titular del Departament d'Economia i Hisenda no vol cap mena d'harmonització fiscal. "Volem sobirania fiscal", ha insistit, ja que "d'aquí a pocs dies el Senat es carregarà una competència catalana més, el cànon de residus". "Si els comuns o els socialistes no ho impedeixen, s'ho carregaran. Així és com entenen l'harmonització fiscal", ha asseverat. I és que Catalunya no és l'excepció en fiscalitat, "ho és Madrid". El conseller només ha reconegut que el país té l'IRPF més alt de l'Estat per les rendes d'entre zero i 30.000 euros. "Això sí que s'ha de corregir", ha admès.
Respecte de l'aposta de Volkswagen per Sagunt (País Valencià) i no pas per Catalunya, Giró s'ha limitat a dir que a Martorell hi haurà una fàbrica de cotxes elèctrics "amb tota probabilitat". "El Port de Tarragona i l'alcalde de Martorell van oferir terrenys magnífics pel projecte, però la decisió no s'ha pres ni a Catalunya ni a Alemanya. Fa mesos que sabíem que Volkswagen aniria al País Valencià, a l'Aragó o a Extremadura", ha afegit sense oferir gaire més informació.
Optimista amb el Tribunal de Comptes
També ha valorat l'aprovació de la llei per a la creació d'un fons complementari de riscos, assegurant que la persecució que fa el Tribunal de Comptes als funcionaris de la Generalitat és "un cas paradigmàtic del moment". Igualment, ha celebrat que la norma hagi tirat endavant i ha agraït "el suport de la majoria de grups parlamentaris". A més, sobre la futura resolució del tribunal al voltant de l'acceptació dels avals de l'Institut Català de Finances, s'ha mostrat optimista: "Jo crec en la justícia, encara que hi hagi elements que em fan dubtar". Davant d'això, ha recordat que "la llei diu un funcionari no pot tenir por de la seva feina". "Si un tribunal diu que la feina que ha fet està malament, la Generalitat l'avala. I si és condemnat en l'última instància europea, és la persona qui ha de tornar els diners", ha explicat. Sobre aquest punt de la justícia europea, no ha pogut evitar dir que "a Europa és on es fa més justícia en la causa catalana".
Finalment, ha confirmat que no assistirà al sopar d'aquest diumenge amb el rei Felip VI amb motiu de la inauguració del MWC. "El Govern estarà degudament representat a l'esdeveniment", ha afegit. I així, també ha descartat que pugui ser el futur líder de Junts. "M'agrada ser conseller d'Economia i Hisenda. Estic treballant molt i gaudint molt. La meva felicitat és aquí. A Junts hi ha molta gent amb més experiència i capacitat que jo per liderar el partit", ha conclòs.