El plenari de Girona ha aprovat aquest dijous una moció per "trencar els lligams amb la monarquia" espanyola i erigir-se com a "ciutat republicana". Es tracta d'una moció impulsada per la coordinadora antimonàrquica de les comarques gironines, que han presentat davant del ple l’Ateneu 24 de juny i el Casal Independentista el Forn, i ha tirat endavant amb el suport dels disset regidors de l’equip de govern (Guanyem Girona, Junts i ERC), les vuit abstencions del PSC i els vots en contra de PP i VOX. La coordinadora plantejava en el text que Girona fos "rescatada" del perjudici que li ha suposat haver estat considerada una regió reial, juntament amb Astúries. En aquest sentit, instava a tallar tots els vincles amb la monarquia, renunciar als títols reials i declarar la ciutat com a antimonàrquica i republicana.
L'activista independentista Joaquím Tell ha estat l'encarregat de presentar la moció, en la qual ha recordat la història de Girona i la seva relació amb la monarquia, que ha definit com una institució "corrupta, feudal i neofranquista". "És un gran dia per Girona, per Catalunya, un moment per deslliurar-nos d'un pes que ens ha asfixiat, deslliurar-nos mentalment d'aquesta màfia, que no escolta el territori", ha reivindicat. En el seu discurs ha aprofitat per dirigir-se als regidors del PSC, als quals els ha demanat un vot a favor per "redimir els pecats dels GAL i el 155". També ha demanat el vot a PP i Vox, a qui ha recordat que a "la vida res no és blanc ni negre i no es poden acceptar jerarquies imposades".
El tinent d'alcalde Sergi Font, de Guanyem, ha asseverat que la seva formació no col·laborarà de cap "blanquejament" de la monarquia i ha afirmat que Girona necessita "treure's aquesta llosa". La vicealcaldessa i portaveu de Junts, Gemma Geis, també s'ha mostrat a favor i ha reivindicat "un país lliure on democràticament es pugui votar, debatre i exercir els drets en llibertat en igualtat". En aquest sentit ha defensat que Junts advoca per una "societat democràtica", que és incompatible amb un rei que "va exaltar la violència de l'1 d'octubre". ERC ha valorat positivament la moció i ha reafirmat el seu "compromís amb la construcció d'una república catalana", incompatible amb una monarquia "desfasada i hereva del franquisme". "Defensem que tots tinguem els mateixos drets i ningú tingui cap mena de privilegi", ha afirmat el tinent d’alcalde i portaveu d’ERC, Quim Ayats, que també ha aprofitat per expressar el seu rebuig el quart cas d'infiltració policial en moviments socials.
El PSC ha optat per abstenir-se perquè considera que aquesta moció "no és una bona forma d'enfortir la democràcia" i perquè l'ajuntament no té "competències" per fer el que es demana. El regidor socialista Maxi Fuentes ha apuntat que "en moments perillosos com l'actual no té sentit plantejar aquestes qüestions", en referència a la possible entrada de l'extrema dreta en un executiu espanyol. El portaveu del PP, Jaume Veray, ha rebutjat votar a favor i ha retret a l'independentisme que "necessita sentir-se viu per mitigar la seva frustració" i per això presenta aquesta moció, que ha considerat "un acte més de campanya" i un "complet despropòsit". Vox ha titllat de "ximpleries" els arguments.