El ple de l'Ajuntament de Girona ha declarat el rei Felip VI i el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, persones 'non grates' a la ciutat i ha mostrat un rebuig majoritari a l'aplicació de l'article 155. El conflicte polític entre Catalunya i Espanya, agreujat després del referèndum, s'ha fet palès al consistori, on s'han debatut en bloc fins a quatre mocions.

Les peticions que recollien eren clares: aturar la intervenció de l'autonomia, demanar l'alliberament dels Jordis i condemnar la "repressió policial" que es va viure l'1-O. Una de les mocions, que han presentat conjuntament ERC i la CUP, estenia també el rebuig de la ciutat al monarca espanyol. A l'hora de votar aquesta, els socialistes s'han abstingut.

Però els quatre regidors sí que han donat suport a les tres restants, conjuntament amb CiU, ERC i la CUP. També aquella en què el redactat insta l'Estat a aturar l'aplicació de l'article 155 i dona suport al Parlament perquè faci "efectiu" el mandat de l'1-O.

Tres de les mocions que s'han votat al ple d'aquest octubre són les que impulsaven l'AMI i l'ACM. La quarta –la que incloïa declarar el monarca persona 'non grata'- l'han presentada conjuntament ERC i la CUP. 

El discurs del 3-O

Precisament, els dos grups ja van intentar al ple del juliol que la ciutat rebutgés el Borbó. Aleshores, la moció no va prosperar, perquè CiU va votar-hi en contra. Aquest cop, però, sobretot després del discurs del rei arran de l'1-O, sí que li ha donat suport.

Les quatre mocions s'han debatut en bloc, tot i que s'han votat per separat. El regidor de la CUP Lluc Salellas –el primer a intervenir- ha criticat la "repressió descarnada i totalitària" per part de l'Estat i ha criticat la figura del seu delegat a Catalunya, el gironí Enric Millo, de qui ha defensat declarar-lo 'non grat' per "haver enviat centenars de policies a picar la gent que defensava les urnes i la democràcia". 


Salellas també ha dit que l'aplicació del 155 suposarà que "Catalunya estigui sotmesa pels poders de l'imperi" i retornar dècades enrere "fins a l'any 1975 o, més encara, fins al 1955". I en aquest punt, el regidor de la CUP ha demanat als socialistes "no avalar-ne, també amb fets, la seva aplicació".

La portaveu d'ERC, Maria Mercè Roca, ha recordat que "qui utilitza la força i la violència ja ha perdut", en referència a la postura de l'Estat. En contraposició, Roca hi ha situat "la dignitat dels catalans", que els fa "lliures" i els allunya "d'un règim que menteix, que manipula i que vol aniquilar Catalunya". La portaveu republicana també ha criticat el paper del rei Felip VI, per haver llançat els catalans "al peu dels cavalls" en comptes de protegir-los.