A la tercera va la vençuda. La crisi de governabilitat a l’Ajuntament de Girona s’ha tancat amb un acord de govern in extremis entre CDC i PSC. L’acord implica la dimissió de l’efímer alcalde Albert Ballesta i ha generat un terratrèmol a la política municipal gironina que s’ha traslladat a les estructures de partit nacionals.
El PSC s’apunta el trumfo de la governabilitat a Girona
Hores després de confirmar-se la dimissió de Ballesta, tal i com va avançar en primícia El Nacional, els socialistes han fet pública la satisfacció del PSC per l’acord assolit. “Celebrem que Girona tingui un govern estable i un acord de bon govern", ha apuntat la portaveu de política municipal, Eva Granados. La socialista s’ha referit al PSC com el pal de paller de la política catalana, que "quan estén la mà, ho fa per l'estabilitat i el bon govern".
Esquerra rebotada
Res a veure amb la reacció d’Esquerra, amb qui Convergència negociava un acord per aprovar el cartipàs municipal i que, segons els republicans, era a punt de tancar-se. La regidora republicana Maria Mercè Roca ha lamentat haver conegut “per la premsa el trencament de les negociacions" i ha criticat "el to" usat per Ballesta en el seu comiat, en què ha carregat contra ERC-MES i ha acusat l'oposició que lidera aquest partit de "demagògia" i "populisme". La regidora ha retret a Ballesta que havien acordat "lleialtat per les dues parts" i que el ja exalcalde l’ha trencada. Roca ha lamentat "les formes" i s'ha posicionat contra les declaracions d'Albert Ballesta, en les quals ha considerat que ERC-MES boicotejava les converses amb la seva oposició directa o en plantejar propostes inassumibles.
La CUP, crítica
Des de Girona, el regidor cupaire Lluc Salellas ha subratllat que la capital gironina ha passat "de presidir l'Associació de Municipis per la Independència a la sociovergència amb Pedro Sánchez". La formació independentista tem que aquest pacte municipal es converteixi en un fre al procés. Salellas ha recordat que CiU inicia ara govern amb un partit que s'ha posicionat contra el procés sobiranista. La també regidora de la CUP Laia Pèlach ha assegurat que l'acord respon a "pugnes de poder" i ha denunciat una "falta de transparència absoluta" en tot el procés des de la marxa de Carles Puigdemont de l'alcaldia per assumir la presidència de la Generalitat.
El PP, estratègic
Per la seva banda, el portaveu del PP, Enric Millo, ha aprofitat per carregar contra CDC i ha titllat de “lamentable l'espectacle que ha donat a Girona". Després de recordar que Albert Ballesta era el número 19 dels convergents a la ciutat, ha apuntat que la seva dimissió fa fer "el ridícul a tots els gironins i que la ciutat no s'ho mereix". "Els gironins ho castigaran", ha sentenciat.
Agafant el guant de Millo però en clau estatal, la vicepresidenta d’Estudis del PP, Andrea Levy, ha aprofitat l’avinentesa per denunciar que els socialistes fan el “doble joc”: “No pot ser que diguin una cosa aquí a Catalunya i una altra a la resta de l’Estat. No pot ser que Sánchez negui que a Catalunya pacta amb els independentistes. Si no fa res, el que ha de dir-nos a tots els espanyols és que està d’acord amb el procés independentista. Això no va de ser president a qualsevol preu”. Levy es refereix a l'adhesió d'alguns municipis governats pels socialistes a l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), com és el cas de Girona.
Levy també ha atacat Ciutadans. Ha definit la força taronja com a “soci del PSOE” i l’ha convertit en còmplice. “Ciutadans haurà de respondre per què el partit socialista pacta als ajuntaments amb els independentistes”, ha advertit.
Ciutadans, de puntetes
En aquest sentit, Ciutadans s’ha limitat que a dir que les negociacions a Girona es van trencar per la negativa del partit taronja d’apujar el sou de l’alcalde i han tret importància a l’entesa entre socialistes i convergents: “No és un pacte de govern sinó un cartipàs per iniciar el mandat”, ha dit el portaveu Fernando de Pàramo. Tot i així, des de Girona, el grup municipal de Ciutadans ha mostrat la seva oposició a l'acord.
Govern, respecte absolut
Un altre de les reaccions esperades era la del Govern. La portaveu Neus Munté ha remarcat que “les dinàmiques locals són diverses” i ha assegurat que no pressuposarà "canvis en les relacions i sinèrgies al Parlament de Catalunya”. Val a dir que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, havia confiat personalment l'alcaldia a Ballesta. Des de l’executiu català han reiterat que no és un tema que s'hagi abordat al Consell Executiu d’aquest dimarts i que tampoc hi ha previsió de fer-ho.