Xavier Godàs, que era pràcticament un desconegut fa poques setmanes, ha protagonitzat el primer gran acte de la candidatura Nova Esquerra Nacional, amb la qual es presentarà al congrés del partit que se celebrarà el 30 de novembre i on aspira a prendre-li la presidència del partit a qui n'ha estat el líder els últims 13 anys i fins al juny, Oriol Junqueras. Davant unes 800 persones segons l'organització, aquesta ha estat la posada de llarg de la candidatura, on també han dit la seva les candidates a les vicepresidències, Teresa Jordà i Raquel Sans i la candidata a la secretaria general, Alba Camps. Entre el públic hi havia precisament Marta Rovira, Pere Aragonès i Marta Vilalta. 

Jordà, Godàs, Camps i Sans, en l'acte d'aquest dissabte / Montse Giralt

 

La necessitat de lideratges més corals i menys presidencialistes, que s'ha interpretat com un retret a Junqueras, i també la importància de tornar Esquerra Republicana a la militància després d'uns anys de desconnexió han estat una constant durant l'acte. Godàs ha reiterat que no pretén presentar-se a la presidència de la Generalitat en les pròximes eleccions al Parlament i que si Nova Esquerra Nacional guanya, centrarà la seva tasca en el partit. Un dels seus objectius a partir de l'1 de desembre serà tornar a convertir "ERC en el motor de mobilització del poble" i aconseguir "eixamplar la base" des de baix, és a dir, amb més militants.

"Parlaré de política, som un partit no una parròquia"

En aquest sentit, ell mateix s'ha reivindicat com un militant de base que mai no havia tingut responsabilitats dins el partit ( a banda de ser alcalde de Vilassar de Dalt i alt càrrec durant el Govern Aragonès) i que ara opta a la presidència: "Parlaré de política. No espereu que parli d'anècdotes. Som un partit, no un club de petanca o una parròquia", ha afegit, assegurant que serà "propositiu" i prendrà decisions. Aquest és, precisament, un dels retrets que fan la resta de candidatures a Junqueras, el fet que no hagi aclarit que va votar en la consulta per investir Salvador Illa. Godàs va donar-hi el seu sí, però altres membres de la candidatura, com Pilar Vallugera, van votar que no, cosa que ha volgut subratllar. 

Xavier Godàs, candidat a la presidència d'ERC / Foto: Montse Giralt

En aquest sentit, però, a banda de treure pit d'haver estat un partit que ha pres decisions quan altres no s'atrevien a fer-ho, ha volgut enviar un missatge al PSC i al PSOE, que necessita els seus vots a Madrid: "Serem exigents, molt exigents, els farem suar la cansalada. I, si convé, farem caure governs". ha amenaçat. Aquest dissabte, Josep Maria Jové, president del grup parlamentari d'ERC i membre de la candidatura de Godàs ha advertit al PSC que si volen negociar els pressupostos del 2025, abans serà necessari un pla del nou finançament per Catalunya. 

Missatges a Junqueras: nous lideratges i sense purgues

En la seva intervenció, Raquel Sans, que és vicepresidenta del Parlament i opta a ser-ho del partit, ha demanat un partit "menys presidencialista i amb més militància", per mirar el futur amb "nous lideratges" i recossir-lo "sense rancúnies", un missatge dirigit a Oriol Junqueras, que ha estat al capdavant del partit des del 2011 i que ara opta tornar-hi. Teresa Jordà ha subratllat també la necessitat de "recosir" el partit i no de "purgar-lo", recordant les paraules de Junqueras en el seu acte a Olesa de Montserrat on va demanar "fer net" després de l'escàndol de l'estructura B. "No ens ho podem permetre, en aquest partit no hi sobra ningú sinó que hi falta molta gent". 

Alba Camps, candidata a la secretaria general / Foto: Montse Giralt

El llegat de Rovira 

Alba Camps, al seu torn, ha posat el focus sobre la militància del partit, a qui, ha dit, Nova Esquerra Nacional: "Som una militància que ha d'exigir debat, sou part de la construcció d'un projecte i heu de tenir un paper protagonista en aquest nou cicle", ha resumit. En aquest sentit, la candidata a secretària general ha assegurat que la militància de Barcelona votarà si el partit ha d'entrar al govern municipal de Jaume Collboni, tal com defensa Elisenda Alamany, líder del partit a l'ajuntament i a qui Junqueras proposa com a relleu de Marta Rovira. Camps no ha dubtat a agraïr el llegat de la secretària general que ha respost emocionada entre el públic: "Sempre estarem al costat dels que defensin que els líders han d'estar al servei de l'organització i no a l'inrevés".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!