Nova Esquerra Nacional, el sector d'Esquerra Republicana que encapçala Xavier Godàs i que va disputar sense èxit el lideratge del partit a Oriol Junqueras, proposarà al pròxim congrés de la formació que els qui ostentin la presidència i la secretaria general del partit no puguin tenir cap càrrec públic. Així ho avancen aquest dijous l'ACN i RAC1, si bé aquest sector del partit que ha estat batejat des de fora com a rovirista ha plantejat aquesta proposta amb anterioritat. Si s'aprovés, això suposaria que el president d'ERC, Oriol Junqueras, i la secretària general, Elisenda Alamany, no podrien ser-hi en cap llista electoral ni aspirar a la presidència de la Generalitat o a qualsevol altre càrrec en les institucions. En el cas d'Alamany, a més, hauria d'abandonar el càrrec que actualment ostenta com a regidora a l'Ajuntament de Barcelona.

Els de Xavier Godàs i Alba Camps, que van obtenir en la disputa interna el suport de pesos pesants de l'aparell del partit com Joan Puigcercós, Carme Forcadell, el president Pere Aragonès i nombrosos exconsellers, presentaran una esmena a la ponència estatutària que es debatrà i votarà en la segona part del congrés d'ERC, els dies 15 i 16 de març. L'entorn de Foc Nou, la tercera candidatura que va disputar-se el lideratge intern i que encapçalaven Helena Solà i l'exconseller Alfred Boschveu bé aquesta proposta que portaria inevitablement a una bicefàlia entre el lideratge al partit i el lideratge a les institucions —com passa, per exemple, en el cas dels partits sobiranistes bascos—.

La proposta es coneix després de l'enèsima picabaralla pel poder intern. L'executiva de Junqueras i Alamany ha proposat un grup d'onze persones per elaborar la proposta de la ponència estatutària, i ha ofert als de Godàs i Camps que n'hi afegeixin un representant. Aquests, però, ho han rebutjat, ja que consideren que l'oferta de l'actual direcció s'allunya de la "voluntat real" de tenir en compte la candidatura derrotada i denuncien que no correspon al suport del 42% de la militància que van obtenir. És en aquest context que el sector perdedor de la pugna interna treballa en possibles esmenes. Els de Godàs insisteixen que els dos màxims representants orgànics d'Esquerra s'han de centrar en el partit i no ocupar altres responsabilitats en les institucions.

De part de l'actual direcció, l'equip que comanden Junqueras i Alamany expressen a l'ACN que hi ha calma davant d'aquesta possible esmena sobre la incompatibilitat de càrrecs. La nova executiva es mostra convençuda que si l'esmena prospera i s'ha de votar, les mateixes bases que han avalat una nova presidència de Junqueras tornaran a defensar els postulats del líder del partit. Junqueras mai no ha amagat que vol tornar a ser candidat a la presidència de la Generalitat i ho va deixar anar en campanya. Si bé, de moment el líder d'ERC es troba encara inhabilitat per a ocupar càrrecs públics arran de la condemna pels fets del procés, a l'espera que se li pugui aplicar l'amnistia quan el Tribunal Constitucional es pronunciï sobre la norma de gràcia i el Tribunal Suprem es decideixi o no a aplicar-li.

La disputa interna continua a través d'esmenes

El reglament que definirà el calendari de la segona fase del congrés d'ERC s'aprovarà al Consell Nacional d'aquest dissabte. El document reglarà les dates i els equips de les diferents ponències que es treballaran de cara a la cita dels dies 15 i 16 de març: la ponència política, l'estatutària i la ponència 'objectiu 2031'. Segons el reglament estatutari actual del partit, els documents congressuals s’han de donar a conèixer a la militància com a mínim 40 dies abans del plenari del Congrés Nacional (que comença el 15 de març). Les persones afiliades, mitjançant els seus congressos i assemblees, disposen d’un període de presentació d’esmenes no inferior a 15 dies.

Les ponències polítiques, les resolucions o les conclusions aprovades pel Congrés Nacional són de caràcter vinculant per a tots els òrgans i càrrecs orgànics d’Esquerra, i també per als càrrecs institucionals del partit. D'aquesta manera, si l'esmena dels de Godàs i Camps prosperés i la militància l'aprovés, la incompatibilitat de ser president i secretària general d'ERC amb tenir càrrecs públics s'aplicaria immediatament quan els nous estatuts entressin en vigor: és a dir, quan el plenari del congrés del 16 de març anunciï els resultats de la votació.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!