La ministra d'Exteriors espanyola, Arancha González Laya, ha assegurat que "a Espanya no es condemna la gent per cantar" després d'una pregunta sobre l'empresonament de Pablo Hasel. En la roda de premsa posterior al consell de ministres d'exteriors de la Unió Europea d'aquest dilluns, González Laya ha reiterat la disposició del govern espanyol a reformar el codi penal per "donar més precisió" als delictes vinculats amb la llibertat d'expressió.
"Sempre buscarem un màxim de llibertat d'expressió, però no es pot confondre mai amb la violència", ha reblat la ministra.
"Una democràcia plena"
Preguntada pels comentaris del ministeri d'exteriors rus sobre Catalunya, González Laya ha tornat a defensar que Espanya és "una democràcia plena", però que això no significa que sigui "perfecta". "No ho som", ha afirmat.
El 9 de febrer, la portaveu del Ministeri d'Exteriors de Rússia, Maria Zakhàrova, va qüestionar les declaracions de González Laya sobre l'existència de presos polítics a Espanya. "No sé a qui creure. A la senyora González, que afirma que Espanya és un exemple de democràcia, o al vicepresident del Govern espanyol que diu que és lluny de la normalitat en qüestions democràtiques", va ironitzar Zakhàrova.
Periodistes europeus denuncien l'empresonament de Hasél
Aquest dilluns també els socialistes europeus l'Eurocambra han organitzat un acte sobre la llibertat de premsa i d'expressió artística. En aquest acte, la Federació Europea de Periodistes ha alertat de l'empresonament del raper Pablo Hasel. "Ningú hauria de ser processat per expressar-se a les xarxes socials", ha afirmat el secretari general de l'organització, Ricardo Gutiérrez.
Gutiérrez ha afegit que no s'hauria de "criminalitzar" expressions que "no inciten clarament la violència". Al seu torn, l'eurodiputat del PSOE, Domènec Ruiz Devesa, ha negat que Hasel sigui "el millor exemple" per defensar la llibertat artística perquè, segons ha dit, fa "discursos d'odi" i celebra "la mort de polítics que no li agraden".
L'acte al Parlament Europeu, en format telemàtic, estava organitzat pel grup dels socialdemòcrates a la cambra sota el títol 'Llibertat de premsa i artística sota atac: Europa ha d'actuar'. Segons la convocatòria, el debat es volia centrar en "les amenaces i atacs contra empreses culturals i de comunicació en diversos països europeus i els passos que cal prendre per fer front a aquestes interferències antidemocràtiques", i entre els convidats hi havia periodistes d'Hongria, per exemple. En aquest context, la Federació Europea de Periodistes ha assenyalat, a banda de la situació preocupant a Hongria o Polònia, el cas de Hasél, que ha aixecat una onada de protestes arreu del territori.