Felipe González i Mariano Rajoy han fet equip contra l'amnistia, la llei de la qual s'ha publicat aquest dimarts al BOE per entrar en vigor. En un homenatge a la difunta periodista Victoria Prego organitzat per l'Associació de la Premsa de Madrid (APM), l'expresident popular del govern espanyol ha aprofitat per imitar José María Aznar: "Que fem cadascú en l'àmbit de les seves possibilitats el necessari per preservar la democràcia liberal".

Però el primer a parlar ha estat l'expresident socialista, que ha assegurat que "estem davant la liquidació del règim del 78". "Els espanyols ens cansem cada 40 anys del règim que suportem. Han passat 40 anys i el règim del 78 ens ha cansat, com ens vam cansar del règim de Franco", ha dit, abans d'afirmar que "no paga la pena estudiar història". Què vol dir amb això? Doncs que "no recordem el que va passar ahir". "Ahir ja és molt enfora. Ahir eren eleccions, avui és Catalunya. El que passa a Catalunya és absolutament ininterpretable", ha argumentat.

González, contra Sánchez

Després d'aquesta reflexió històrica, González ha passat a l'atac contra Pedro Sánchez, el govern espanyol i el PSOE: "En el dia que s'aprova la llei d'amnistia, a mi em pregunta què penso de la llei d'amnistia: doncs el mateix que pensava, el que pensava jo i el que pensava el meu partit. Quan? Ahir". "Si hom manté la mateixa posició que ahir és incoherent o traeix no sé quins valors", ha retret.

Amb l'amnistia com a teló de fons, l'expresident socialista ha preguntat si els espanyols estan "disposats a veure la liquidació del règim del 78" o si estan "disposats a defensar aquell gran pacte de convivència". "Si no estem disposats a això, ens donarem per vençuts i hi haurà un altre cicle de 40 anys", ha afegit. Així, ha apostat per "reformar el que s'hagi de reformar amb els mètodes que vam utilitzar per pactar el que es va pactar", en referència a la Constitució. "Tant de bo perdurés la memòria del pacte constitucional i dels antecedents del pacte constitucional, per saber pactar per a la convivència, la vida en llibertat i el desenvolupament del país", ha conclòs.

Rajoy imita la crida d'Aznar

Per la seva banda, Rajoy s'ha expressat en termes similars i ha afirmat que "la democràcia liberal a Espanya no està passant pel seu millor moment". I així, directe cap a l'amnistia: "Té molts problemes, però hi ha dos afers que violen la Constitució: el principi d'igualtat i el principi de la separació de poders". Tot seguit ha lamentat com "una majoria parlamentària pot liquidar qualsevol resolució judicial", una cosa "molt greu". "Convé que tots ho sapiguem i que fem cadascú en l'àmbit de les seves possibilitats el necessari per preservar la democràcia liberal", ha etzibat, amb paraules similars a la crida d'Aznar a la dreta espanyola i més enllà del seu espai tant polític com sociològic.

L'expresident popular ha considerat que la democràcia liberal és "un règim que va instaurar la política d'acords en els grans temes nacionals", motiu pel qual ha recordat amb nostàlgia que "les grans decisions es van fer per consens" i ha atacat Sánchez per tot un seguit de decisions com l'amnistia o el reconeixement de l'estat palestí. "Un país que és incapaç de posar-se d'acord és un país amb molts problemes, divisió i polarització", ha finalitzat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!