L’advocat Gonzalo Boye ha alertat els cinc magistrats del Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) que “el Regne d’Espanya els vol portar a engany” pel que fa a la situació penal del president Carles Puigdemont i l’exconseller Toni Comín, durant la vista que ha començat aquest dijous, passat deu minuts de les dues del migdia, a la sala blava del TGUE, a Luxemburg. “El Regne d’Espanya fa una interpretació distorsionada”, ha manifestat Boye, sobre la situació penal dels polítics catalans, ja que assegura que ja s’ha obert judici oral contra ells per la causa de l’1-O. I, Boye ha indicat que "la investigació no ha acabat”, i, per tant, s'ha de tenir en compte que la seva immunitat és vigent, i cal un procediment de suplicatori al Parlament.

Per la seva part, l’advocat del Parlament, Niklas Görlitz, ha demanat al TGUE que no accepti la demanda de Puigdemont i Comín perquè assegura que “no té cap efecte jurídic” la carta que el  10 de desembre de 2019  el llavors president del Parlament Europeu, David Sassoli, va remetre a l'eurodiputada Diana Riba (ERC) i a 37 eurodiputats més en què li demanaven que iniciés el procés d’immunitat de Puigdemont. Per contra, Boye ha remarcat que "sí que tenia efectes jurídics" i que Sassoli hauria d'haver enviat la carta de Riba, que va comunicar-li l'octubre de 2019, als serveis jurídics de la cambra (Juri). I així, el jutge Pablo Llarena no podria haver dictat les euroordres sense demanar primer el suplicatori al Parlament.

Tribunal General de la Unió Europea. Gonzalo Boye. Vista sobre la immunitat de Puigdemont i Comín Boye / Foto: Mayte Piulachs
 Gonzalo Boye, i al fons, les advocades de l'Estat i els del Parlament, a la vista. /  Foto: M.P.

 L’advocada de l’Estat espanyol, Andrea Gavela, ha assegurat que Puigdemont ja estava processat abans de ser eurodiputat i no feia falta el suplicatori del 2019.  En aquesta vista, l'Advocacia de l'Estat, és part subordinada al Parlament Europeu, i Gavela ha defensat el seu posicionament, que no s'accepti la demanda de Puigdemont i Comín.

El tribunal del TGUE pregunta

En aquesta vista oral, de la causa T-115/20, el tribunal és format pels cinc magistrats que van revisar el cas inicialment i no els que componen actualment la sala sisena, com es va comunicar per error. Així, el tribunal del TGUE de la primera vista oral d’aquest dijous, sobre la immunitat dels polítics catalans és formada pels magistrats: Anna Marcoulli, de Xipre, presidenta del tribunal; Sten Frimond Nielsen, Heikki  Kanninen i Juraj Schwarez, i Rimvydas Norkus. Els cinc magistrats també formaran part del tribunal TGUE que aquest divendres analitzarà la petició de l’anul·lació del suplicatori de suspensió de la immunitat de Puigdemont, Comín i Ponsatí concedit pel Parlament Europeu al jutge Llarena, el març de 2021 i revocada el maig del 2021 pel TJUE.

Tribunal General de la Unió Europea. Gonzalo Boye. Vista sobre la immunitat de Puigdemont i Comín  / Foto: Mayte Piulachs
El Tribunal General de la Unió Europea, en la causa de la immunitat de Puigdemont i Comín. / Foto: M.P.

La immunitat, a debat

La presidenta del tribunal i tres magistrats han preguntat, i força, primer a l’advocat del Parlament Europeu quins són els mecanismes que usa la cambra quan un tribunal nacional li demana que aixequi la protecció a un europarlamentari. La comissió d’Afers Jurídics, coneguda per Iuri, “no fa investigacions ni comprovacions sobre les demandes, es respecta l’ordenament nacional”, ha respost el lletrat europeu. "“Però, quan els serveis jurídics del Parlament van a la carpeta d’Espanya, què hi diu? Què diu i fins quan dura la immunitat?”, ha insistit a preguntar el magistrat Sten Frimond Nielsen. L’advocat s’ha limitat a respondre que demanen a cada dels 27 països de la Unió que aportin la seva normativa, i ha reiterat que "no respondrà sobre qüestions nacionals" jurídiques. I ha fugit d’estudi dient que, per exemple, el Regne Unit, quan era a la Unió, tenia “zero immunitats”.

Quan cal demanar el suplicatori?, insisteix el TGUE

La vista, que inicialment havia de ser ràpida, s’ha allargat més de tres hores perquè tots els cinc magistrats del TGUE han insistit a preguntar a les parts sobre “els efectes jurídics” de l’actuació del llavors president Sassoli i què hauria fet la comissió Juri sobre la immunitat del president Puigdemont. “La comissió Juri no analitza els fets, sinó el procediment d’emparament”, ha explicat l’advocat del Parlament, i ha afegit que la sol·licitud d’emparament que va fer Riba per Puigdemont i Comín “va decaure”, quan no van respondre a la segona carta de Sassoli, que els deia que els afectats són els que haurien de fer aquesta petició o una persona en el seu nom però de forma reglada. En les seves preguntes, els magistrats han fet referència que sobre la immunitat s’abordarà en la vista d’aquest divendres.

Tribunal General de la Unió Europea. Gonzalo Boye. Vista sobre la immunitat de Puigdemont i Comín Boye  / Foto: Mayte Piulachs
 Boye, amb Elena Valcuende, advocada del seu despatx, a la vista d'aquest dijous. També hi era Simon Bekaert, que forma part de l'equip jurídic de l'exili./ Foto: M.P.

La presidenta del tribunal, Anna Marcoulli, ha insistit a preguntar a Boye i a l’advocada de l’Estat quan s’ha de demanar l’aixecament de la immunitat d’un parlamentari. L’advocada de l’Estat ha indicat que el Tribunal Suprem (TS) i el Tribunal Constitucional (TC) “tenen jurisprudència clara” que precisa que només es demanarà un suplicatori a una cambra espanyola quan s’inicia la investigació, prèvia al seu processament, i per això insisteix que Puigdemont va ser processat abans d’obtenir l’acta d’eurodiputat. Per contra, Boye ha assegurat que la nova jurisprudència indica que s'ha de sol·licitar quan es comença la vista oral en el cas d’aforats.

L'advocat dels eurodiputats de Junts ha donat la raó a un dels magistrats quan, al final, ha declarat: Vostès el que volen que s'admeti no és l'anul·lació de la carta de Sassoli, sinó per no haver-la elevat a la comissió de serveis jurídics, no?" La vista s'ha acabat a dos quarts de sis de la tarda i la presidenta del tribunal ha anunciat que es notificarà a les parts la data de la sentència.

Aquest divendres, a dos quarts de deu del matí, arriba el segon assalt jurídic dels eurodiputats catalans per defensar la seva immunitat davant els mateixos magistrats del Tribunal General. Només canviarà el lloc de la vista: la sala gran del TGUE

 

 

A la foto principal, Gonzalo Boye, amb els advocats del Parlament Europeu, abans de començar la vista.  / Foto: M.P.