Gonzalo Boye, advocat de Carles Puigdemont, ha anunciat que el president "es troba fora de l'estat espanyol". "Crec que ha fet el més correcte i, probablement, el que ningú s'esperava", ha valorat en una entrevista a Catalunya Ràdio. Preguntat sobre si existia un pacte amb les autoritats per la detenció de Puigdemont, l'advocat ho ha negat en rodó: "En absolut, no hi ha hagut cap pacte. És un relat interessat que també sabem d'on surt i qui el tracta d'instal·lar", afirma Boye, qui afegeix: "En el mes de juny, Mossos es va posar en contacte amb mi per veure si existia aquesta possibilitat i vaig informar que no existia". 

🔴 Última hora de Puigdemont, DIRECTE | Reaccions al seu retorn a Catalunya

🔴 Llach transmet un missatge de Puigdemont: "Està sa, estalvi i, sobretot, lliure"

 

Preguntat per si els rumors que apuntaven que Puigdemont ja era a Barcelona des del passat dimarts eren certs, Boye ha preferit no pronunciar-se i ha considerat que són explicacions que ha de donar el president si així ho considera. Sobre la detenció dels dos mossos d'esquadra, l'advocat ha afirmat que és "il·legal": "No hi ha cap article al Codi Penal que castigui fets com els d'ahir". En una altra entrevista a RAC1, Boye ha subratllat: "Puigdemont està perseguit per uns fets amnistiats per una llei que un jutge no vol aplicar. Ni està condemnat, ni detingut, ni pres". 

Pablo Llarena respon

El jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, ha demanat un informe als Mossos i al Ministeri de l'Interior de l'operatiu per detenir Puigdemont i "sobre els elements que van determinar-ne el fracàs des d'un aspecte tècnic policial". En dues providències, el magistrat del Tribunal Suprem pregunta al cos policial i al ministeri quin era l'operatiu inicialment aprovat i disposat per a la seva detecció a la frontera i detenció, així com les ordres posteriors que van ser cursades ahir per a la seva detecció a frontera i detenció, després de la seva marxa.

Aquest mateix divendres, el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, acompanyat del director general de la Policia, Pere Ferrer, compareixeran en roda de premsa a les 11.00 h des del Departament d'Interior per donar explicacions sobre el dispositiu per detenir Carles Puigdemont. També hi intervindran el comissari en cap dels Mossos d’Esquadra, Eduard Sallent, la comissària de Prefectura, Rosa Bosch, i altres comandaments. La investigació, liderada per la Comissaria General d'Informació, continua oberta i no es descarten noves detencions.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!