Gonzalo Boye, advocat de Clara Ponsatí, ha assegurat aquest dimecres que la decisió de comparèixer o no el 24 d'abril davant del Tribunal Suprem l'ha de prendre ella. En declaracions al programa Més 324, Boye ha dit que es tracta d'una decisió que només pot prendre la persona que ha estat citada. En aquest sentit, no ha descartat cap escenari perquè "moltes coses poden passar" fins a la data. L'advocat s'ha mostrat crític durant la conversa amb aquells que asseguren que Ponsatí no va ser detinguda i ha remarcat que si no ho hagués estat no se li hauria donat dimarts a la nit a la Ciutat de la Justícia una "interlocutòria de llibertat". Boye també ha negat acusacions sobre "una detenció pactada". A més a més, el lletrat ha lamentat el paper de la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, per no fer referència a la situació de Ponsatí en la sessió plenària que s'ha celebrat aquest dimecres.
Després de quedar en llibertat, aquest dimecres Clara Ponsatí ha viatjat fins a Brussel·les per assistir al ple del Parlament Europeu. Allà, ha aprofitat les seves intervencions per denunciar la seva detenció, tot i tenir immunitat. L'exconsellera s'ha dirigit directament a la presidenta de l'Eurocambra: "No vaig rebre resposta i, pel que jo sé, no ha fet res al respecte, tret de passar el cas burocràticament", ha retret. En aquesta línia, s'ha preguntat si aquesta falta de compliment de la defensa de la immunitat, després d'una detenció "il·legal" d'un membre del Parlament, "és una política de la presidència o és una actitud que reserva només als catalans". Per la seva part, Roberta Metsola ha anunciat que ha derivat la petició de protecció de la immunitat feta per Clara Ponsatí a la comissió d'Afers Jurídics.
El retorn de Puigdemont
Aquest matí, l'advocat ha parlat sobre el retorn de Carles Puigdemont i ha afirmat que preveu una tornada a Catalunya abans d'acabar l'any. "Ni a Clara ni a Toni ni al president els atemoreix una detenció", ha assegurat en declaracions a RAC1. També ha reiterat que Ponsatí "no té cap intenció de comparèixer voluntàriament davant d’un jutge que no és el preestablert per llei", en referència a la citació a declarar davant del Suprem el 24 d’abril. En aquest escenari, ha advertit que la detenció de l'eurodiputada de Junts tornaria a ser “il·legal”. Així mateix, Boye ha explicat que recorreran l''habeas corpus' al Tribunal Constitucional i també informaran de la situació al Tribunal General de la Unió Europea.
El paper dels Mossos d'Esquadra
L'advocat de Ponsatí també ha abordat la detenció executada pels Mossos d'Esquadra i ha deixat clar que "no s’ha de carregar les tintes" contra ells perquè actuen per ordre judicial. En aquesta línia, ha exposat que el cos policial "entenia que estava detenint una persona amb immunitat", però que "estaven complint ordres". Segons Boye, s’ha posat la policia catalana "en una tessitura molt complexa" i criticar-la seria "la via d’escapament fàcil". L'advocat ha demanat fer un pas més enllà i assenyalar l'origen de l'ordre judicial: "Creiem que la il·legalitat de la detenció sorgeix del Tribunal Suprem i a partir d’allà prendrem les accions legals oportunes".
Pel que fa a la situació dins la Ciutat de la Justícia, on Ponsatí es va passar hores detinguda, ha detallat que tothom estava "desconcertat" perquè un jutjat de guàrdia "no espera que li arribi una eurodiputada amb immunitat detinguda". A més a més, ha explicat que el Suprem va trigar molt a enviar la documentació del cas.