Contundent al·legat de Gonzalo Boye en defensa dels eurodiputats Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, aquest divendres davant la Sala Sisena del Tribunal General de la Unió Europea (TGUE). “El Parlament Europeu tracta de forma vexatòria els meus clients des de fa tres anys i vulnera els seus drets, i no els ha protegit de la seva persecució política per ser una minoria nacional. Demano al tribunal que els protegeixi del Parlament Europeu”, ha reclamat Boye als cinc membres del tribunal, presidit per Anna Marcoulli. En la seva primera intervenció, l’advocat dels eurodiputats de Junts, ha exposat que la persecució patida s’exemplifica amb la recent reforma del Codi Penal i la derogació del delicte de sedició, així com la declaració del president Pedro Sánchez i els seus ministres per fer-los detenir. “Les darreres declaracions són del ministre Iceta”, ha afegit.
Boye també ha denunciat la manca d’imparcialitat del president de la comissió d'Afers Jurídics del Parlament (Juri), Adrián Vázquez, de Ciutadans, que va tramitar el suplicatori del jutge del Suprem Pablo Llarena per aixecar-los la immunitat, el març de 2021. També ha denunciat que el ponent de la comissió, l'ultraconservador búlgar Angel Dzhambazki, “és membre de Vox i va participar en un acte on es crida: 'Puigdemont a presó' ”.
Polèmica per la retirada de l’acta
En la seva exposició, l’advocat dels polítics a l’exili també ha fet referència que l’actual presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, va visitar Barcelona recentment i un diari espanyol va indicar que ja estudiaven de treure-li l’acta a Puigdemont, Comín i Ponsatí, després que el grup de Ciutadans insistís en el fet que calia completar la llista aportada pel govern espanyol i la carta que li ha enviat la Junta Electoral Central (JEC), que sense respectar la jurisprudència europea insisteix que han d’anar a Madrid a jurar la Constitució, per ser considerats eurodiputats de ple dret. El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va fixar el desembre de 2019 la doctrina Junqueras, en la qual estableix que un candidat és eurodiputat en ser escollit, sense més ni més.
Boye s’ha enganxat amb l’advocat del Parlament Europeu, Norbert Lorenz, quan ha assegurat que “probablement Puigdemont va assumir l’acta de forma il·legal”, amb relació a una sentència del TGUE que qüestiona els seus drets, i que ha estat recorreguda al TJUE. “Aquí diuen ara que el Parlament Europeu va ser molt amable amb Puigdemont, i que ara li trauran l’acta”, li ha etzibat Boye.
Membres de l'ANC al judici
La presidenta del tribunal, que alhora és la ponent (com en la sessió de dijous), ha insistit a preguntar a les parts sobre la imparcialitat dels membres de la comissió d’afers jurídics del Parlament Europeu.
En la vista d'aquest divendres, a la Sala Gran del Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) hi havia una vintena de persones de públic, entre elles ciutadans catalans que viuen a Luxemburg i que són membres de l'ANC, que també van estar en la vista de dijous. Com ho veuen? "Molt tècnic i difícil", han contestat, abans de l'inici de la sessió.