El Parlament de Catalunya ha convalidat un altre decret llei del Govern de Salvador Illa. Si l'executiu ha aconseguit tirar endavant aquest dimecres el de mesures urgents en matèria d'habitatge i urbanisme després de l'acord de PSC amb ERC, Comuns i CUP, el Govern també ha tirat endavant el decret sobre les mesures urgents en matèria de contractació pública. Concretament, l'executiu busca accelerar l’execució d’obra pública i afavorir la participació de les petites i mitjanes empreses en els contractes promoguts per l’Administració. Entre altres aspectes, el text modifica els llindars per encarregar els contractes d’obres a l’empresa Infraestructures.cat, de manera que, llevat d’excepcions, els departaments de la Generalitat podran adjudicar directament els contractes d’obres amb un valor estimat de fins a 15 milions d’euros, en lloc dels 2 milions actuals.
Per a contractes d’infraestructures i instal·lacions d’energies renovables, el llindar se situa en els 2 milions. El decret també reforça l’obligació de dividir els contractes en lots, per fomentar la participació de les petites i mitjanes empreses, i obre la porta perquè les empreses subcontractades cobrin directament de la Generalitat en determinats supòsits en cas de demora en el pagament per part de l’adjudicatària. Aquest cop, per això, no es tramitarà com a projecte de llei i ha tirat endavant amb els 68 vots dels socis d'investidura (PSC, ERC, Comuns); les quatre abstencions de la CUP; i els 61 vots en contra de Junts, PP, Vox i Aliança Catalana.
Reducció de burocràcia
Durant la seva intervenció, la consellera d'Economia, Alícia Romero, ha explicat que el decret sorgeix de les queixes que els grups i els agents socials plantegen entorn de “l’excessiva burocràcia administrativa” i les deficiències de l’administració en termes de contractació pública. Així, ha apuntat que la nova norma farà que la contractació sigui “més àgil i eficient”, un fet que permetrà “reactivar l’economia”.
Durant el debat, Junts s’ha mostrat en contra del decret i ha acusat l’executiu de presentar-lo “sense haver acordat res amb el sector”. De fet, el diputat Joan Canadell ha exigit tramitar-lo com a projecte de llei per poder aportar les esmenes dels grups i dels sectors afectats. Alhora, Canadell ha criticat que el decret presentat “trinxa” la llei d’arquitectura que va liderar el seu partit el 2017. En canvi, el diputat d’ERC Albert Salvadó s’ha mostrat a favor de la proposta i ha assegurat que el seu partit “no caurà en l’oportunisme” i donarà suport al decret. El republicà ha dit que la nova norma permetrà afrontar les urgències actuals de contractació “amb licitacions adequades” i que el Govern tindrà més eines per “accelerar” els processos.
Junts, Vox, PPC i la CUP retreuen que s’hagi tramitat com a decret
El PP també s'ha queixat que s'hagi tramitat com a decret llei i han proposat una sèrie de mesures que el seu partit afegiria per fomentar la participació de les pimes, com ampliar el termini de presentació d’ofertes o que hi hagi una major publicitat i transparència de les licitacions. En canvi, els Comuns han defensat el contingut de la llei, especialment perquè ha estat parlada, segons ha matisat el diputat David Cid, amb Pimec. “És un bon decret que ajuda a la petita i la mitjana empresa”, ha garantit Cid, que ha aprofitat l’ocasió per retreure a Junts que el seu partit “només ajuda les grans empreses.
Els Comuns han defensat el contingut de la llei, especialment perquè ha estat parlada, segons ha matisat el diputat David Cid, amb Pimec. “És un bon decret que ajuda a la petita i la mitjana empresa”, ha garantit Cid, que ha aprofitat l’ocasió per retreure a Junts que el seu partit “només ajuda les grans empreses. La CUP també ha demanat tramitar el decret com a projecte de llei per a poder-lo discutir a la cambra. Laure Vega ha admès que el seu grup està d’acord amb gran part del redactat, però que “hauria estat un bon moment per anar més enllà”, i que el decret hauria pogut incloure mesures per no promoure el frau per part de determinades maneres.