Les darreres declaracions de la presidenta de Junts, Laura Borràs, en què donava a entendre que el seu partit no descarta la possibilitat de fer costat a una moció de censura contra Pedro Sánchez han disparat les alarmes al partit socialista i al govern. La portaveu del Govern, Sílvia Paneque, ha aconsellat el partit de Carles Puigdemont que decideixi quin tipus d'oposició vol fer i de quina manera pot ajudar més els catalans, i ha estès la mà a col·laborar per "treballar conjuntament" en els principals reptes de país.

Borràs havia advertit aquest matí al PSOE en una entrevista a Tele5 que farà valdre el vot dels seus diputats perquè el PSOE respectin els acords signats. "Els nostres vots no estan garantits. Els nostres acords són d'investidura, no de legislatura", ha recordat. En ser interrogada sobre si faria costat a una moció de censura del PP contra Pedro Sánchez ha insistit que el seu objectiu és el compliment dels acords, però davant la insistència de les preguntes ha admès que ho fan "sense descartar cap escenari".

Donar explicacions

Posteriorment, Borràs ha volgut frenar l'impacte de les seves paraules a través de la xarxa X, però a les files socialistes ja s'havia estès l'alarma. Fins i tot la portaveu del Govern s'hi ha referit. "La ciutadania en aquests moments demana governs i forces polítiques que vinguin a donar resposta als principals problemes que tenen com l'habitatge, l'educació o la salut", ha advertit. Paneque ha subratllat que serà Junts qui haurà de donar explicacions als ciutadans sobre si els beneficia amb les seves actuacions i les seves votacions, i ha recordat que el vot contrari de la formació de Carles Puigdemont va impedir tramitat al Congrés una iniciativa sobre la regulació de lloguers de temporada.

Paneque ha insistit a estendre la mà a Junts per col·laborar. "Des del Govern de Catalunya si Junts vol treballar conjuntament en reptes importantíssim tenim com habitatge, millora educació, les reformes de Salut, la millora del català..., el Govern estarà encantat de treballar conjuntament i avançar en consensos de país", ha reblat.

Relacions Inter pirenenques

D'altra banda, el Govern ha aprovat a la reunió d'aquest dimarts la creació d'un Comissionat per al Foment de les Polítiques a les Relacions Inter pirinenques, al capdavant de la qual hi situarà l'exalcaldede la Seu d'Urgell Joan Ganyet. L'objectiu d'aquest nou comissionat, que dependrà de la conselleria d'Exteriors, és millorar les relacions amb el Sud de França i Andorra i impulsar l'actitivitat econòmica, però també la col·laboració en l'àmbit social i mediambiental entre els tres països.

Arbós substitueix Ridao

Entre els nomenaments d'aquest dimarts, l'executiu ha aprovat també situar Xavier Arbós com a nou responsable de l'Institut d'Estudis Automics, que fins ara dirigia Joan Ridao. 

La portaveu del Govern s'ha volgut referir de manera especial al relleu del qui va ser secretari general d'ERC entre el 2008 i el 2011 i ha explicat en la roda de premsa que l'executiu agraïa la feina feta per Ridao i la seva "vocació de servei públic". 

 
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!