Amb l'amnistia aprovada definitivament al Congrés, després de dos mesos segrestada al Senat, el següent pas és la seva publicació al BOE perquè comenci a ser aplicable. En aquest sentit, aquest dimarts en la roda de premsa posterior a la reunió del Govern en funcions, la portaveu de l'executiu Patrícia Plaja ha assegurat que els serveis jurídics d'aquesta institució "ja treballen" perquè els òrgans competents la facin efectiva just en el moment en què la llei entri en vigor: "No hi ha temps per perdre, s'ha d'aplicar amb rapidesa i sense demora perquè no s'allargui injustificadament". En aquest sentit, la portaveu ha fet referència al retorn de les multes en aplicació de la llei mordassa als manifestants independentistes en protestes com ara contra la sentència, la tardor del 2019. ERC va incloure aquesta esmena a la llei al mes de març i la idea és que es tornin les multes que es van posar durant les protestes del procés. Segons Plaja, que ha insistit en el fet que no són xifres tancades, s'han obert al voltant de 100.000 procediments (pot haver-hi persones amb més d'un procediment) des que aquesta llei va entrar en vigor el 2015. Ara, s'haurà de destriar quines es van interposar a manifestants del Procés, als quals se'ls haurà de tornar els diners, segons la llei d'amnistia.

Formulari al web d'Interior 

Per altra banda, la portaveu també ha explicat que des del Govern i el departament de l'Interior s'està treballant per posar en marxa un mecanisme per recopilar tota la informació "sobre les persones que van rebre alguna sanció" durant les manifestacions. En els casos que hi hagi tota la informació necessària s'actuarà d'ofici i serà el departament qui s'hi posarà en contacte. En canvi, en aquelles que no es pugui fer s'habilitarà un mecanisme perquè es pugui posar en contacte amb l'administració i demanar l'aplicació de la llei d'amnistia. La idea per facilitar el tràmit passaria per habilitar un formulari al web d'Interior perquè qualsevol persona que hagi estat multada pel Procés pugui sol·licitar la devolució de la sanció. 

En el cas que l'amnistia se sol·liciti a instància d'una de les parts, ha explicat Plaja, la tramitació s'impulsarà amb caràcter "preferent i urgent". Així, els advocats de la Generalitat i el personal habilitat instaran els procediments tramitats als òrgans judicials on estigui comparegut l'executiu. El Govern en funcions oferirà assistència i defensa a tots els càrrecs electes i alts càrrecs (o ex alts càrrecs) de la Generalitat que estiguin implicats en fets jutjats, i ara inclosos en la llei. També hi haurà procediments tramitats davant l'ordre jurisdiccional penal, casos en els quals l'executiu demanarà un sobreseïment o una sentència que els absolgui, i l'aixecament de les mesures cautelars. Si el judici ha començat, l'aplicació de l'amnistia es demanarà com a article de previ pronunciament a la conformitat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!