El congrés del PSOE va acordar aquest cap de setmana que el nou finançament es basarà en un model de "singularitats" i s'aprovarà de manera multilateral en el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), més enllà de la "relació bilateral" de cada comunitat autònoma amb l'Estat. Però això, segons el Govern, no serà obstacle per tirar endavant la proposta de finançament acordat amb ERC. Al mateix temps que el president de Castella-La Manxa, Emiliano García Page, celebrava que aquest cap de setmana el PSOE hagués esborrat de la seva proposta de finançament qualsevol referència a l'ordinalitat, un dels elements bàsics del pacte amb Esquerra, l'executiu de Salvador Illa assegurava que serà "exigent" per al compliment de l'acord signat per investir el president i recordava que el nou sistema l'ha de negociar amb el govern espanyol.
El PSOE ha tancat aquest dissabte la seva proposta en matèria de finançament autonòmic amb un acord aprovat per unanimitat de totes les federacions socialistes en què s'aposta pel que descriu com un model de “singularitats” que compagini la negociació “multilateral” de totes les autonomies amb la “bilateral” entre comunitats i govern espanyol. Es tracta, segons aquell acord, d'un sistema “federal” que es basa en què l'Estat aporti més fons a les autonomies.
Ordinalitat
El fet que per tancar un acord de tots els territoris, el PSC hagi renunciat a termes com ordinalitat o s'hagi deixat clar que qualsevol acord es tancarà dins del CPFF no ha impedit que la portaveu del Govern, Sílvia Paneque, hagi insistit que el "marc de joc" de la Generalitat és l'acord amb els socis d'investidura, basat en "una fiscalitat singular per a Catalunya".
"El principi d'ordinalitat i el de solidaritat han d'anar units a aquest nou sistema", ha reblat, en resposta a la satisfacció de Page per l'absència d'aquest concepte al text final de la ponència aprovada al congrés socialista. L'ordinalitat es refereix al compromís que Catalunya no perdi posicions entre les comunitats autònomes, pel que fa la renda per càpita, després de fer la seva aportació a la solidaritat. Actualment, el dèficit fiscal que pateix Catalunya, situat el 2023 en més de 20.000 milions que no van retornar a les arques de la Generalitat, provoca que aquest territori perdi posicions en relació amb la resta de comunitats pel que fa a la renda per càpita un cop ha fet la seva aportació a l'Estat.
Paneque ha insistit que la negociació sobre finançament és "entre governs" i amb "paràmetres molt ben definits, negre sobre blanc amb ERC". "Aquest és el full de ruta, amb exigència amb relació als interessos de Catalunya. El govern de Catalunya serà exigent amb les necessitats per reforçar el finançament", ha assegurat la consellera, que ha insistit que compliran els acords amb els republicans.
Pressupostos
Pel que fa als pressupostos de la Generalitat per a l'any vinent, el Govern insisteix que "hi ha d'haver nous pressupostos a Catalunya, entre d'altres raons, perquè els acords amb ERC i Comuns marquen objectius en molts àmbits que no es poden complir si no hi ha nous pressupostos". Malgrat que el resultat de la votació d'aquest cap de setmana a ERC ha allargat quinze dies més la votació de la nova cúpula d'aquesta formació, la qual cosa, de retruc endarrerirà també la negociació pressupostària, l'executiu insisteix que tot i que haurien volgut "un ritme major de negociació", el Govern vol disposar dels nous comptes el més aviat possible i posarà totes les eines al seu abast.