El Govern de la Generalitat ha anunciat aquest dissabte una bona notícia en el context de "la pitjor sequera que ha patit Catalunya en els darrers 200 anys": el final de les restriccions d'aigua als municipis que depenen del sistema Ter-Llobregat, on viuen uns sis milions de persones, el que significa un punt d'inflexió en la sequera que va començar en el 2021. "Fem un nou pas en la desescalada aixecant les limitacions de l’aigua en les zones més poblades del país", ha anunciat la consellera de Territori, Sílvia Paneque, en un escenari idíl·lic, amb el pantà de Sau a la seva esquena, mostrant unes reserves d'aigua que superen el 71%. Sau, amb el termòmetre de la seva església, ha estat la imatge icònica de la sequera, i ha estat la postal escollida per anunciar la notícia que s'esperava des de feia unes setmanes, però que el govern no ha volgut donar fins que no ha estat segur de què no hauria de tornar enrere. "Era molt important que quan haguéssim d'aixecar les restriccions d'aigua estiguéssim segurs que podíem mantenir-ho durant almenys cinc o sis mesos", ha justificat la consellera.

El Ter-Llobregat, en estat de prealerta
Paneque ha explicat que el Ter-Llobregat, que abasteix a 202 municipis de l'àrea metropolitana de Barcelona i Girona, se situarà en estat de prealerta després que els embassaments hagin superat el 64% de la seva capacitat, que és per sobre del límit que marca el decret de la sequera. Encara no és l'estat de normalitat, però la fase de prealerta permet aixecar restriccions al reg, cabals ambientals i usos urbans. A més, el sistema del Baix Ter tornarà a la normalitat i el del Fluvià-Muga passarà d'excepcionalitat a alerta. Tot i la millora, les dessalinitzadores continuaran funcionant al 90% de la seva capacitat i es mantindran les inversions per combatre la sequera.
"Han estat 56 mesos amb sequera, per sota de la mitjana de pluviometria", ha destacat Paneque, una sequera històrica, la pitjor en dos segles, ha remarcat la consellera, però les pluges dels darrers dos mesos han capgirat la situació i ha permès poder anunciar la decisió que s'adoptarà formalment en el Consell Executiu del dimarts vinent, i que entrarà en vigor a mitjans d'abril, quan es publiqui en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). El dia d'avui, els cinc embassaments que formen el sistema Ter Llobregat acumulen unes reserves de 391,53 hm³, el que representa el 63,97% del seu volum màxim (612,07%), el doble que fa un mes. Fa tot just un any, les reserves estaven en 109,34 hm³, el que significava un volúm màxim de tot just 17,86%. D'entre els cinc embassaments que formen el sistema Ter-Llobregat, en data d'aquest dissabte destaca el 98,57% de la Baells (Cercs), el 77,32 % de Sant Ponç, el 71,98% de Sau, el 55,51% de la Llosa del Cavall (Navès) i el 43,54% de Susqueda (Osor).
Amb la decisió sobre el Ter-Llobregat, el Baix Ter i la zona de la Muga-Fluvià, nou àrees de Catalunya estaran en situació de normalitat, cinc en prealerta i quatre en alerta. Per tant, catorze dels divuit àmbits de les conques internes no tindran cap limitació en l’ús de l’aigua, segons ha explicat Paneque. La consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica ha indicat que, amb la prealerta, es recupera al Ter Llobregat "la normalitat, sense les restriccions a l'ús d'aigua agrícola i urbà, ni als cabals ambientals". La fase de prealerta només contempla mesures preventives, com activar recursos d'aigua no convencionals, incrementar la dessalinització i estudiar mesures d'estalvi, però no implica restriccions a l'aigua.
Tot i la bona notícia, Paneque ha volgut posar èmfasi en el fet que no cal abaixar la guàrdia i el Govern seguirà mantenint el seu full de ruta i aplicant les mesures previstes, algunes de les quals ja estan en marxa. Així, Paneque ha explicat que, malgrat la desescalada, les dessaladores seguiran a ple rendiment (treballant al 90% ha especificat) per optimitzar el recurs d'emmagatzemat als embassaments i afavorir la recàrrega d'aqüífers, com el del delta del Llobregat. "No podem caure en l’error de pensar que les pluges han resolt un problema, ja que desconeixem com evolucionarà la meteorologia en els pròxims mesos”, ha afegit la consellera.
Pròximes actuacions
El Govern té previstes actuacions per aquest 2025 per augmentar en 31 hm³ la garantia d’aigua. Una de les actuacions previstes ja està en servei, concretament l’aportació d’aigua depurada de Figueres fins al riu la Muga a Pont de Molins, que té una capacitat d’aportar 3 hm³/any. També s'estan finalitzant les obres per posar en servei cinc nous pous al voltant de Peralada per millorar la gestió de les extraccions de l’aqüífer del Fluvià Muga. Pel que fa a l’entorn metropolità, també hi ha actuacions ja en la seva fase final, com les millores en el tractament dels pous Estrella, l’aportació d’aigua regenerada al Llobregat des de la depuradora de Sant Feliu o l’ampliació de la potabilitzadora de Besòs Trinitat.