El Govern de la Generalitat aplaudeix la decisió de Pedro Sánchez de reconèixer l'Estat Palestí, tal com ha fet oficial aquest matí de dimarts el president del govern espanyol. En paraules de la portaveu de l'Executiu català, Patrícia Plaja, aquest reconeixement per part de l'Estat és una “molt bona notícia” i “més que un simple gest”, ja que apunta cap a la solució, segons el Govern, del conflicte: “L'única opció per acabar amb la guerra és avançar a través de la via diplomàtica i apostar per la solució dels dos estats. Aquest reconeixement i el que ha de venir per part d'altres països de la Unió Europea és una bona notícia, ha insistit Plaja. Espanya havia coordinat el seu reconeixement de l'Estat palestí amb Noruega i Irlanda.

Després que en els últims dies ministres del PSOE hagin descrit la guerra a Gaza com un genocidi contra el poble palestí per primer cop, abans ho feien només veus de Sumar dins el Consell de Ministres, Plaja ha rebutjat posar-li en nom del Govern aquesta etiqueta: “No ens pertoca posar-li aquest nom. El que estem veient parla per si sol. Hi ha nens i nenes, famílies que s'estan morint perquè els estan matant només per haver nascut en un territori. El govern d'Israel està matant nens i nenes innocents i deixant-los sense llocs on refugiar-se”, ha resolt Plaja. La portaveu sí que ha utilitzat termes com “barbàrie” o “abominació” per denunciar l'atac sobre el camp de desplaçats de Rafah. Preguntada per si després d'aquests fets el Govern tancarà l'oficina d'Acció a Tel-Aviv, tal com algunes veus propalestines els han reclamat, Plaja ho ha rebutjat, assegurant que aquesta té unes funcions molt concretes que passen per “donar cobertura i ajut” als catalans que viuen a Israel i que poden necessitar aquest enllaç. 

Representant permanent a Palestina

Aquest dilluns, hores abans del reconeixement per part de l'Estat espanyol, la consellera en funcions d'Acció Exterior, Meritxell Serret, va avançar que el Govern tindrà un representant permanent a Palestina “per reforçar el suport a la reconstrucció del país”". Segons va detallar, aquesta figura ha d'enfortir la cooperació, l'ajut humanitari i la defensa dels drets humans. L'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) crearà la plaça les pròximes setmanes i farà un concurs de selecció per escollir qui l'ocuparà. Serret va voler recordar que no es tracta d'un càrrec de nova creació sinó que ja existeix a territoris com el Marroc, Moçambic i, ben aviat, també hi serà a Colòmbia: “L'impacte de la guerra i les vulneracions de drets humans justifiquen que també estigui a Palestina”, argumentà. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!