El Govern de la Generalitat ha aprovat en el Consell Executiu d'aquest dimarts un nou decret llei per protegir als infants de ser víctimes de violència vicària. La nova normativa modifica els articles del Codi civil de Catalunya relatius a la guarda dels fills, en la qual es produeixen la majoria de les morts d'infants a mans dels seus pares, segons el Departament de Justícia, dirigit per Lourdes Ciuró

 

La violència vicària és un tipus de violència masclista que consisteix en qualsevol mena de maltractament o violència contra els fills que té com a objectiu provocar dany psicològic a la mare, segons descriu la Llei 17/2020. "És una de les violències més cruentes perquè és antinatural que qui ha de protegir no ho faci", ha lamentat la consellera Ciuró. 

Els espais més comuns en què succeeixen aquestes agressions, sovint mortals, és durant el règim de visites dels pares. Justament on s'enfoca el nou decret del Govern de la Generalitat 

Des de principis d'any a l'Estat espanyol s'han notificat 5 morts de menors per violència vicària / ACN

Les principals modificacions que introdueix el nou decret llei és la prohibició de les estades, visites i comunicació amb els fills d'aquells progenitors que tinguin a l’esquena indicis fonamentats d'haver exercit violència familiar o masclista. De la mateixa manera que els progenitors condemnats o en un procés penal acusats d'aquests delictes o per atemptat contra la vida, la integritat física o moral, la llibertat o indemnitat sexual de l’altre progenitor o els fills no podran gaudir del règim de visites amb els seus fills. 

Totes aquestes mesures són d'aplicació immediata i cerquen evitar posar els infants en situacions de risc com abans millor. 

Regulació prèvia

Fins ara hi ha hagut certes regulacions sobre el règim de visites dels progenitors als fills, en els quals es tenia en compte els casos de violència, però la normativa no era tan exhaustiva. Per exemple, es podria excloure de la guarda dels fills al progenitor contra el qual hi havia una sentència ferma de violència masclista o familiar o indicis ferms, però no hi havia una obligació expressa de dur a terme aquesta restricció. És a dir, quedava a decisió del jutge. "Ara serà d'obligat compliment", ha sentenciat Ciuró. 

El Departament de Justícia, recorda que en moltes ocasions els tribunals acostumen a  prioritzar les relacions entre pares i fills no es trenquin, fins i tot en casos de violència familiar o masclista. Un fet que ha posat en risc a molts menors i que ara es pot revertir. 

Una realitat sota el focus 

La violència vicària no és un fenomen nou, però aquest any s'ha normalitzat l'ús del concepte a causa de l'augment de casos que hi ha hagut i de la mediatització d'alguns d'ells. Segons dades facilitades pel Departament de Justícia, a tot l'Estat des de principi d’any 5 menors han mort a les mans dels seus pares, utilitzats per infligir dolor a les seves maneres. Un d'aquests casos va tenir lloc a Catalunya. Ciuró alerta: "Els casos de violència vicaria en nens i adolescents estan en augment". 

Segons dades del Consell General del Poder Judicial, de les 47.000 ordres de protecció a la dona que es van atorgar el 2019 a l’estat espanyol, només en un 3 % es van suspendre les visites entre infants i progenitors. Unes xifres que coincideixen amb el que assenyalava Justícia: els jutges tendeixen a no separar els nens dels pares tot i l'alt risc. A partir d'ara, a Catalunya serà més senzill protegir als infants d'aquesta mena de violència masclista.  

 

Imatge principal: La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, durant una sessió de control al Parlament de Catalunya / Sergi Alcàzar