El Govern ha aconseguit superar aquest matí al Parlament el darrer tràmit per a l'aprovació dels pressupostos. Ho ha fet, per primer cop des del 2009, dins del termini que permetrà l'entrada en vigor dels comptes en començar l'any, i després d'aconseguir un acord amb els comuns. Aquest canvi d'aliances, davant la decisió de la CUP de desmarcar-se del projecte del Govern, ha atiat un debat en què l'oposició ha interrogat els socis de l'executiu sobre la situació en què queda la majoria que va fer possible la investidura.
Després de tombar les esmenes que encara quedaven vives, el dictamen final s'ha aprovat també amb el vot a favor d'ERC i Junts, l'abstenció dels Comuns, i el vot en contra de la resta de grups. El president, Pere Aragonès, ha protagonitzat una breu intervenció des del seu escó per agrair el suport als diputats d'ERC i Junts i l'acord amb els Comuns, així com la feina del conseller d'Economia, Jaume Giró.
Giró denuncia la ingerència dels jutges
Abans de la votació, ha intervingut Giró, que ha denunciat des de la tribuna del Parlament la ingerència de la justícia en la política. El conseller ha alertat que l'Estat espanyol està lliscant cap a un model "insòlit" de govern dels jutges i ha advertit que Catalunya comptarà amb uns bons pressupostos, però no pot disposar dels millors comptes possibles arran de la falta de llibertat, "perquè un dels pilars sobre els quals es recolza el nostre país, el de la llibertat, està avui ple d'esquerdes".
Prèviament, havia obert el debat la portaveu del PSC, Alícia Romero, fent un balanç negatiu dels comptes "en el fons i en les formes". Els ha titllat de continuistes, "al més vell estil convergent". La portaveu socialista ha subratllat que amb aquests pressupostos s'ha trencat en només set mesos la majoria de la investidura i ha advertit que això genera inestabilitat i incerteses i demostra que el Govern és "cada dia més fràgil". "Quin escenari ens deixa, senyor president? Amb qui planteja aprovar les lleis més importants?", ha reclamat dirigint-se a Aragonès, que ocupava el seu escó en un hemicicle amb la meitat dels diputats.
També "continuisme" ha estat el retret de la cupaire Eulàlia Reguant, que ha retret que els pressupostos no donen resposta a la situació del moment. Reguant ha denunciat que s'ha evitat la imatge del suport del PSC als pressupostos, però que "entre bastidors la sociovergència republicana segueix de manera imparable". La cupaire ha argumentat les seves paraules recordant el pacte entre ERC, Junts i el PSC per renovar els òrgans pendents del Parlament i ha retret que es descrigui com un pacte de país. "Es veu que d'un pacte a tres bandes per repartir-se les cadires, se'n diu un pacte de país", ha denunciat, a més de titllar l'acord amb els Comuns de "simple intercanvi de cromos" amb l'Ajuntament de Barcelona i el govern espanyol.
El portaveu dels comuns, Joan Carles Gallego, ha explicat que el seu grup ha volgut ser responsable, compromès i útil. "La nostra posició avui és coherent amb el que vam dir: 'Catalunya necessita uns pressupostos'. No és moment de brega, és moment de diàleg i negociació. Nosaltres ho volem fer posant les persones al centre i això és el que hem fet. Garantir que tinguem pressupost", ha reblat.
Després de la contundent intervenció que va protagonitzar contra els Comuns en el debat de les esmenes a la totalitat, el diputat de Junts Joan Canadell ha exhibit un discurs més contemporitzador i ha fet una darrera crida a la CUP per donar suport els comptes. "Vaig entrar en política perquè m'estimo el meu país i qui l'estima el vol lliure i no pararé fins aconseguir-ho", ha afegit, per la qual cosa ha demanat que aquest any els diputats independentistes posin fil a l'agulla per avançar en aquest objectiu.
La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha assegurat que l'aprovació d'aquest pressupostos és la millor notícia que es pot donar al país. "Són uns bons pressupostos i els necessitem. Sobretot els necessita el país i la gent", ha subratllat. Davant les crítiques per la falta de suport de la CUP, que trenca l'acord d'investidura, ha insistit que Catalunya disposa dels Parlament més independentista i més d'esquerres de la història i que ERC vol apostar per una agenda comuna d'emancipació però també d'ambició nacional. "Anem cap a la independencia del nostre país cap a la república catalana, per a la igualtat de drets per a tothom. Mentre fem aquest camí també governem el dia a dia", ha reblat.
Al vespre, el Parlament ha aprovat la llei d'acompanyament dels pressupostos, de nou amb el vot a favor dels socis de Govern, l'abstenció dels comuns i el vot en contra de la CUP i de la resta de partits de l'oposició.