El govern d'Aragó ha anunciat que recorrerà la llei d'amnistia davant el Tribunal Constitucional (TC), després que un dictamen del Consell Consultiu avali la legitimitat de l'Executiu autonòmic per interposar-lo. Justament, la llei s'està tramitant al Senat, el qual la rebutjarà i tornarà al Congrés on serà aprovada. No serà fins aleshores que el govern aragonès podrà presentar aquest recurs d'inconstitucionalitat, ja que, ara per ara, la norma no és aprovada. A més, l'Executiu ha animat a altres comunitats a seguir les seves passes. 

En roda de premsa, la vicepresidenta segona i portaveu, la popular Mar Vaquero, ha subratllat que han de defensar els interessos de tots els aragonesos, que es veuen “conculcats” amb aquesta llei, i ha dit que “tant de bo” facin el mateix altres comunitats autònomes per defensar “la democràcia, l'estat de dret i la igualtat de tots els espanyols”.

Quin interès hi té l'Aragó?

El govern aragonès, conformat pel PP i Vox, ha justificat l'interès d'un executiu autonòmic en aquest afer. Per una banda, s'han presentat com un escut polític contra el trencament d'Espanya: “Serem un escut polític i perseguirem per totes les vies legals qualsevol menyscabament que es vulgui fer als interessos de tots els aragonesos. I aquest, sens dubte, n'és un”.

Per altra banda, l'executiu ha al·legat que tenen un “legítim interès” per raons de caràcter cultural, històric, econòmic i social, perquè “el regne d'Aragó i Catalunya formaven part de la corona d'Aragó”, per un veïnatge que ha fomentat sempre “unes relacions comercials intenses” i per la “clara relació de convivència”, sostenen. “Mai s'havia posat tan en perill el nostre estat de dret”, ha sostingut Vaquero, que ha afegit que perseguiran tots aquells que, “vinguin d'on vinguin”, impliquin “un atac al nostre sistema polític”. 

Per part seva, el vicepresident primer del Govern d'Aragó, Alejandro Nolasco (VOX), també presenta la roda de premsa, ha aprofitat per carregar contra Pedro Sánchez. Ha afirmat que el president espanyol va fer la llei com “un vestit a mida” per assegurar la seva investidura. A parer seu, els delictes que es pretenen amnistiar afecten Espanya en conjunt com a Estat, per la qual cosa l'Aragó té “totes les raons fundades” per interposar el recurs davant el TC.

Nolasco ha assenyalat que fins i tot el preàmbul de la llei admet que eximeix de responsabilitats persones que van cometre “certs fets en un període de temps concret”, cosa que genera una situació d'“arbitrarietat” que vulnera el “mateix tracte cap a la Justícia” que mereixen tots els espanyols.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!