La defensa del català a les escoles és una prioritat del Govern, i d'aquells que el defensin també. Un dels primers acords adoptat aquest 2022 per l’executiu d’ERC i Junts per Catalunya ha estat l’aprovació d’un acord per defensar el català i la cohesió als centres educatius que preveu la protecció jurídica dels docents i els equips directius dels centres educatius que preservin el model de la immersió.
L’acord del Govern arriba després de diferents sentències del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que obliguen a impartir el 25% d'assignatures en llengua castellana en alguns centres. Davant d'aquestes resolucions judicials contràries al model lingüístic vigent, el Govern vol actuar a tots els nivells i per totes les vies institucionals per protegir amb tots els mitjans el professorat, els equips directius i la resta de professionals d'escoles i instituts, segons ha apuntat la portaveu Patrícia Plaja.
Protecció jurídica
La protecció del personal docent i els equips directius implica posar al seu servei els serveis d'assessorament, representació i defensa jurídica de la Generalitat “davant d'atacs il·legítims i l'exigència de responsabilitat, ja sigui per via política, penal, administrativa o d'altra naturalesa". Alhora, preveu exigir responsabilitats "per la via corresponent" als responsables d'atacs "a persones o col·lectius per la defensa i l'ús del català o per l'exercici de llurs funcions".
No-discriminació per llengua
L’acord també referma "la voluntat i el compromís" del Govern amb l'escola catalana i l'ensenyament en aquesta llengua, que "ha tingut un paper rellevant i ha esdevingut una eina clau per garantir la cohesió social de l'alumnat al llarg d’aquests anys". Igualment, posa èmfasi en el fet que l’executiu sempre ha defensat que l'actual sistema d'immersió es basa en el principi de no-discriminació per llengua i en el dret i deure de l'alumnat de conèixer "amb suficiència oral i escrita" tant el català com el castellà en finalitzar l'escolarització obligatòria i en el dret a rebre l’ensenyament en català.
La portaveu del Govern ha destacat en informar de l’acord que la llengua catalana "encara és lluny de ser normalitzada" i n'ha posat com a exemple el percentatge de sentències judicials en català, que suposen al voltant del 7% del total. Així ha fet valdre iniciatives com l’adoptada recentment per potenciar l’ús del català en l’àmbit de la justícia.