El Govern s'encarregarà de la defensa de l'exconseller de Cultura, Santi Vila, en la causa de Sixena. Segons ha avançat el diari Ara, és una petició que ha traslladat el mateix Vila. Des de Presidència, indica l'ACN, també apunten que li oferiran a l'exconseller Lluís Puig ocupar-se de la seva defensa, tot i que fins ara l'exiliat no ho ha sol·licitat. La directiva als serveis jurídics és defensar "els alts càrrecs actuals o passats" que hagin de fer front a "responsabilitats patrimonials" per actuacions efectuades durant l'exercici del seu càrrec a la institució.
En concret, Vila té oberta una causa per no haver entregat 44 obres del Museu de Lleida al monestir de Sixena, fets que es remunten a fa gairebé sis anys. El procediment se li va obrir per l'existència d'un requeriment judicial que li ordenava lliurar les obres. En concret, l'exconseller de Cultura serà jutjat a una instància ordinària de Barcelona perquè ja no té aforament, mentre que Lluís Puig ho serà al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, atès que és diputat al Parlament de Catalunya i el Tribunal Suprem va confirmar que és aforat. Ambdós són investigats per un delicte de desobediència. La Fiscalia demana per als dos onze mesos de presó i una multa de 5.940 euros. Per la seva banda, l'ajuntament de Vilanova de Sixena acusa Vila d'un delicte d'usurpació de funcions judicials i demana que se l'inhabiliti per a l'exercici d'un càrrec públic durant dos anys. En el cas de Puig, donat que la pena sol·licitada és inferior als dos anys, pot ser jutjat en absència.
Les acusacions
Fruit d'un mandat judicial, l'exconseller Santi Vila va ordenar traslladar les obres del Museu Nacional d'Art de Catalunya a Sixena el juliol de 2016. El que assenyalen les acusacions, però, és que hi ha 44 obres que estaven al Museu de Lleida que van haver de ser retirades per la Guàrdia Civil el desembre de 2017 tot i haver rebut l'ordre judicial, i per això consideren que no va obeir tres mandats que anaven en aquesta línia. Amb Puig, només hi havia una resolució de l'abril de 2017, amb un "incompliment parcial" des del punt de vista de les acusacions. El jutge Carlos Ramos, però, exposava en una interlocutòria que no s'apreciava "cap concert entre Vila i Puig que, per altra part, ni tan sols es menciona o se suggereix en els escrits d'acusació, raó per la qual, encara que pogués respondre hipotèticament a un únic designi polític superior, al qual tampoc fan referència les acusacions, o a un simple context històric unificador, no suposen una connexitat inescindible".
El Constitucional resol que el tribunal d'Osca va vulnerar la presumpció d'innocència de Lluís Puig
Justament fa una setmana, la Sala Segona del Tribunal Constitucional donava la raó al conseller a l'exili, Lluís Puig, i rebutjava la sentència del Jutjat d'Instrucció número 3 d'Osca perquè s'havia vulnerat el seu dret a la presumpció d'innocència amb la fiança de 88.000 euros que se li va imposar amb l'obertura del judici oral. La quantia que el jutjat va establir era la mateixa que demanava l'ajuntament de Vilanova de Sixena, mentre que la Fiscalia en demanava menys.