Marc Giró, que el passat mes de novembre va recollir el Premi Ondas en reconeixement a la seva feina al programa "LateXou" que protagonitza a RTVE Catalunya, comença l'any amb un nou reconeixement. El Govern ha anunciat avui que ha decidit atorgar a Giró el Premi Nacional de Comunicació d'aquest any. El Consell Executiu ha aprovat també distingir Txell Feixas amb el Premi Nacional de Periodisme i Mitjans de Comunicació. Aquest és el reconeixement més important del Govern a representants del món de la comunicació. Els premis es lliuraran el 22 de gener al Casino de l'Aliança del Poble Nou, en un acte en què s'homenatjarà la ràdio que enguany commemora el seu centenari a Catalunya.
El jurat ha decidit per majoria atorgar el Premi Nacional de Comunicació a Marc Giró "per haver sabut incorporar, amb un llenguatge proper i distès, temes que moltes vegades no es tractaven als programes d'entreteniment i per haver revolucionat el panorama radiofònic i televisiu amb la seva manera de fer desacomplexada i trencadora". Així mateix, amb aquest guardó s'ha volgut reconèixer la seva capacitat per "normalitzar la informació sobre la cultura en un programa de caire humorístic i per haver creat una marca pròpia que barreja la frivolitat i l'humor". Tot plegat l'ha convertit, segons s'ha destacat en un referent professional en l'àmbit dels mitjans de comunicació catalans.
Txell Feixas
Pel que fa la periodista Txell Feixas, ha estat qualificada com a exemple de periodisme "rigorós, valent i compromès" pel jurat, que ha destacat la seva trajectòria professional especialment per la cobertura de conflictes a través de TV3 i Catalunya Ràdio. Se li reconeix la capacitat d'explicar aquests conflictes, més enllà del moment en què esclaten, i retratant la gent que els viu a més de visibilitzar el paper de les dones.
El Govern ha aprovat també atorgar el Premi Nacional de Comunicació Publicitària i Corporativa a 3CAT, per la campanya de llançament de la nova plataforma en línia de continguts a demanda en català. S'ha considerat que ha estat una "campanya innovadora, original i inclusiva, que ha buscat fer arribar el missatge a tot el públic de Catalunya".
Aquest any, s'ha incorporat el Premi Nacional de Comunicació de Proximitat, que s'ha atorgat a l'editorial Grup Gavarres, que va néixer el 2002 amb l'objectiu de recuperar la memòria oral i el patrimoni, amb un "de proximitat, de conversa llarga i cocció lenta". "Les seves publicacions són un exercici de recuperació de la memòria històrica, explicant fets, professions o circumstàncies que, de no recollir-se, haurien quedat en l'oblit", subratllat el tribunal.