El Govern ha decidit en la seva reunió d'aquest dimarts aturar la "liquidació" del Diplocat que havia posat en marxa el govern espanyol de Mariano Rajoy en virtut del 155. Segons ha informat la consellera de Presidència, Elsa Artadi, aquest acord de l'executiu català deixa sense efecte la designació de l'òrgan liquidador que va aprovar el Consell de Ministres.
Artadi ha recordat que el Diplocat no es va poder aturar per via judicial, perquè estava emparat per la jurisprudència del Tribunal Constitucional, i tampoc va quedar inclòs en l'acord del Senat del 155 que va fulminar l'autogovern, sinó que l'actuació per voler desmuntar-lo es va fer amb posterioritat a la intervenció.
A parer de l'executiu català, es va tractar d'una "liquidació totalment irregular", per la qual cosa alguns dels membres del patronat del Diplocat van posar en marxa iniciatives judicials per frenar-ho. Ara la Generalitat ha decidit també personar-s'hi.
L'acord adoptat avui pel Govern atura el mandat de liquidació, deixa sense efectes l'òrgan liquidador que l'Estat va obligar a crear, i constata que no va finalitzar aquest procés de liquidació, per la qual cosa els òrgans continuen actius perquè el consorci no ha perdut la personalitat jurídica.
Com a conseqüència, l'acord inclou la convocatòria immediata del ple del patronat, que està presidit pel president de la Generalitat, Quim Torra.
El ple del patronat segueix sent el mateix, i ara caldrà veure com es restitueix els treballadors del Diplocat després d'un intent de dissolució.
"Sens dubte la voluntat del Departament d'Acció Exterior segueix sent reprendre l'acció exterior amb la voluntat d'ampliar, garantir i enfortir la presència de Catalunya a Europa i al món", ha assegurat Artadi.
El Diplocat no es va crear l'anterior legislatura sinó que té el seu origen l'any 1982 amb el Patronat Català Pro Europa, que el 2007 va passar a anomenar-se Patronat Catalunya Món. El Diplocat s'encarrega de projectar Catalunya a l'exterior.