Segregació lingüística a les Illes Balers. El govern liderat per la popular Marga Prohens i que té el suport de Vox aprofundeix la seva croada contra el català a les aules. I és que aquest dijous, els mestres d'Educació Infantil a les illes han rebut unes instruccions molt clares: han d'obligar les famílies a escollir si volen que els seus fills i les seves filles s'escolaritzin en català o en castellà de cara al curs vinent. Un ordre que arriba quan l'escola és a punt de tancar per les vacances d'estiu, i quan només queden tres dies perquè comenci el procés de matriculació del curs 2024-2025. L'ordre ha estat enviada per la Conselleria d'Educació a les direccions dels centres.

D'aquesta manera, les famílies rebran un formulari en el qual hauran de marcar la seva elecció. Es tracta d'un document que ja existia, però que fins a l'actualitat no es feia servir perquè eren els mateixos centres els que triaven la llengua d'ensenyament. Ara, però, se cedeix aquesta responsabilitat als pares i mares, amb la clara intenció d'afavorir que incrementi l'elecció del castellà com a llengua d'ensenyament. El formulari presenta la doble opció de català i castellà, de manera que les famílies n'hauran de triar només una de les dues.

El requisit d'escollir la llengua vehicular només s'imposarà al curs que equival a Catalunya amb l'I-3, és a dir, per als alumnes que tenen 3 i 4 anys. En canvi, no afectarà, per ara, la resta de nivells educatius. El govern del PP ja va informar que això seria així argumentant que aquest és el curs en el qual més alumnes inicien l'escolarització, i per tant es feia més fàcil d'implementar, causant furor entre les files de Vox, que voldrien que la segregació lingüística afectés també tota la resta de nivells.

Els docents reben l'ordre amb sorpresa

La missiva ha generat sorpresa i estupefacció entre els docents d'Infantil i les direccions dels centres, que no s'esperaven que arribés l'ordre per la proximitat del període de matriculació. Una de les incògnites és què passarà un cop les famílies hagin triat la llengua d'ensenyament dels seus fills i filles: s'hauran de dividir els alumnes i posar-los en diferents aules segons l'opció escollida? La directora del CEIP Cas Capiscol, Ana Eva Álvarez, ha explicat que el centre no sap com s'implementarà la mesura. "Nosaltres som un centre d'una línia i tenim un mestre per als alumnes tres anys. Si tenim famílies que han triat les dues llengües, com podrà el mestre fer una intervenció educativa de qualitat en dues llengües a la vegada?", ha plantejat a TV3.