El Govern ha acusat aquest dilluns el ministre d'Afers Estarngers, Josep Borrell, de voler "silenciar" la Generalitat per haver rebutjat la presència del president Quim Torra al III Fòrum Regional de la Unió per la Mediterrània (UpM) celebrat a Barcelona.

En un comunicat, afirma que és una falta de respecte institucional a la Generalitat, sobretot tenint en compte que l'acte s'ha celebrat a la capital catalana i que la UpM "s'ubica en espais cedits" per l'executiu català.

El Govern diu que el vet del Ministeri d'Afers Estrangers a la presència de qualsevol membre de la Generalitat al fòrum és una mostra de "la incomoditat del Govern de l'Estat amb la llibertat d'expressió".

La Generalitat es pronuncia així després que Borrell, en roda de premsa des d'aquest fòrum, defensés no convidar a Torra i afirmés que el Govern no va mostrar interès fins dissabte per ser en aquest acte. Replica que abans sí que havia mostrat interès per anar-hi i critica que, "quan faltaven 24 hores per a l'inici de l'acte, el Govern de Pedro Sánchez encara no havia donat cap resposta".

Torra enviarà el discurs als assistents

El Govern diu que va fer les gestions pertinents per anar a aquest fòrum i recorda que en edicions anteriors sí que hi van participar els presidents Artur Mas i Carles Puigdemont, sense que es produís el vet que ha patit Torra aquesta vegada.

El president de la Generalitat ja tenia preparada una intervenció per adreçar-se als representants dels més de 40 països que formen part de la UpM, i, encara que no hagi pogut fer-la, "es farà arribar a tots els representants" de la UpM.