Els serveis jurídics de la Generalitat treuen fum. L'executiu busca a contra rellotge si hi ha alguna escletxa jurídicament viable per cobrir les espatlles de la quarantena de dirigents polítics i alts càrrecs del Govern -entre els quals Mas, Puigdemont i Junqueras-, a qui el Tribunal de Comptes reclama el pagament immediat de 5,4 milions d'euros.
Els afectats tenen quinze dies per abonar aquesta suma desorbitada de diners, abans no els embarguin els seus béns. Per evitar que això passi, fonts de l'executiu expliquen a ElNacional.cat que tot i que hi ha vàries opcions sobre la taula, la sortida és complexa. D'una banda perquè ha d'estar ben blindat jurídicament, però també perquè és important assegurar que el Tribunal de Comptes no ho tombi. En aquest sentit, fonts governamentals apunten que la via de l'aval directe podria no aguantar-se. Una altra de les possibilitats seria vehicular-ho a través de l'assegurança de la Generalitat.
De moment, tal com ha compartit la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, en una roda de premsa aquesta tarda, la Generalitat ja ha deixat clar al tribunal que no se sent perjudicada en aquesta causa. El cas és que la justificació de la sanció imposada és que es van malversar diners pertanyents al govern català i que aquests milions s'han de retornar a l'admnistració catalana. Amb tot, l'argument de no sentir-se perjudicats ja es va utilitzar quan el Tribunal de Comptes va multar amb més de 5 milions els màxims responsables del 9-N. I no va servir de res, perquè Mas, Ortega, Homs i Rigau van acabar embargats. És més, avui la justícia ha tombat el seu recurs, pendent des de feia anys.
La caixa de solidaritat
"Estem estudiant diferents vies per defensar amb tota la força aquestes persones, per trobar les vies per aportar aquesta quantitat ingent", ha afirmat Vilagrà. Des del seu entorn indiquen que l'agreujant és que cal prendre la decisió amb rapidesa, perquè el termini abans no els embarguin venç en dues setmanes. Això vol dir que entre aquesta setmana i la vinent el Govern haurà de donar resposta, perquè si no es troba solució hi hagi marge per activar la caixa de solidaritat i recaptar amb aportacions voluntàries el màxim de diners possible per cobrir, si més no, una part de la sanció.
Aquesta nova ramificació de la judicialització de la política catalana va oficialitzar-se el mateix dia que Aragonès es reunia amb Sánchez a la Moncloa. Tots dos han coincidit a assenyalar que fets com aquest dificulten i entorpeixen la via del diàleg. "És una inquisició econòmica", s'ha queixat Vilagrà aquesta tarda. Fa unes hores, des de Ginebra, Junqueras afirmava que una cosa és que els empresonin a ells i una altra que persegueixin els seus fills.
A la imatge principal, la façana del Palau de la Generalitat. / S. Alcàzar