El Govern ha fet arribar a la vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, un llistat de noms, cap d'ells espanyol però tots amb domini del castellà, segons ha pogut saber El Nacional. Són les propostes de la Generalitat per assumir el paper de "figura neutral" en el diàleg polític sobre Catalunya i es tracta de persones sense cap compromís ni vincle amb Espanya.
Davant la proposta catalana, el govern Sánchez demana que no sigui una figura internacional sinó de l’Estat espanyol. Els negociadors del Govern han acceptat parlar-ne però exigeixen que sigui una figura “independent i neutral”. En aquest sentit, adverteixen de la dificultat d’aconseguir un nom que compleixi aquests requeriments enmig de la polarització amb què el debat català es viu a l'Estat.
La qüestió, però, no se centra només en la figura del mediador, que ha provocat una intensa polèmica al llarg del dia a Madrid, sinó també en l'àmbit en què s'haurien de desplegar les converses. Des de Catalunya es reclama una taula de partits estatals, mentre la vicepresidenta espanyola insisteix a assenyalar l'espai de diàleg de Govern amb JxCat, ERC, PSC i comuns, que ja està en marxa a Catalunya i que precisament aquest dimarts ha celebrat una nova reunió.
Artadi ha replicat públicament aquest matí que si es tractés de parlar en aquest àmbit de partits catalans i impulsat des del Parlament, el govern espanyol no hi tindria res a dir. Assegura que el que estan negociant és una taula de diàleg integrada per PSOE, Podemos, ERC i JxCat. N'haurien de formar part dos representants de cadascun d'aquests grups.
Calvo reclama des del primer dia la presència del PSC i el Govern respon que no tenen cap inconvenient que sigui un dels representants del PSOE en la negociació, però adverteix que les persones que s'asseguin a la taula hauran de tenir capacitat per decidir.
Paral·lelament haurà d'actuar també la comissió mixta, regulada per llei i presidida pel conseller d'Exteriors, Alfred Bosch, però aquest sí que és un àmbit ja regulat i en funcionament per al qual no s'espera cap mediador.
Nova reunió per videoconferència
Tots aquests elements figuren en els documents que la Generalitat ha fet arribar a Madrid a tall de conclusió de les reunions que fins ara han mantingut les dues parts. Aquesta mateixa tarda, Artadi i el vicepresident, Pere Aragonès, han mantingut des del Parlament una videoconferència amb la vicepresidenta espanyola. La conversa ha durat una hora i mitja. "S'ha avançat i les dues parts s'han emplaçat a continuar parlant els propers dies", s'ha assegurat des del Govern.
La conversa s'ha celebrat envoltada per la tempesta que ha desencadenat a Madrid la possibilitat que l'Estat accepti la figura d'un relator, és a dir, algú responsable de "convocar i organitzar" les trobades, en paraules de Calvo. La vicepresidenta ha hagut de comparèixer a mig matí a la Moncloa per intentar apaivagar els ànims. Això no ha impedit que PP, Ciutadans i Vox hagin sortit a carregar amb duresa contra la proposta i hagin anunciat una manifestació per diumenge contra "l'alta traïció de Sánchez". Els populars parlen ja d'una moció de censura.
La pitjor reacció per al govern espanyol no ha estat, però, la de l'oposició, sinó la que ha sorgit de les pròpies files del PSOE. "Aprovar un pressupost no justifica cessions que posin en qüestió la Constitució, la unitat d'Espanya, l'estat de dret, ni la decència. Estic segur que Sánchez no cedirà a xantatges dels independentistes, càncer de la democràcia amb el qual cal acabar", ha advertit el president d'Aragó, Javier Lambán, a través de Twitter. Ha resultat el més cridaner, però no l'únic. Les alarmes s'han disparat entre els barons del PSOE.
I el rellotge segueix avançant. Aquest divendres a les 12 del migdia acaba el termini per presentar esmenes a la totalitat dels pressupostos. La votació no serà, però, fins a la setmana vinent, amb la qual cosa encara hi haurà possibilitat de retirar l'esmena.