"Ens falta la bandera espanyola per celebrar la Diada a Madrid", devia dir algun dels responsables de la delegació del Govern de la Generalitat a la capital de l'Estat. No apareixia per enlloc. Fins ara, amb els governs d'Aragonès i els presidents de partits independentistes que l'han presidit, l'acte de celebració de l'11 de setembre a Madrid es feia sense la bandera espanyola, com també la majoria dels actes que s'organitzaven a Catalunya; els presidia la senyera, la bandera nacional, i també la bandera europea. D'ençà que Salvador Illa, del PSC, va ocupar la Generalitat de Catalunya, als actes oficials es va tornar a hissar la bandera espanyola. Aquest mes de setembre, a Madrid, quan es va celebrar l'acte per commemorar la Diada nacional, no van trobar la bandera espanyola i la van haver de comprar. Una bandera, que després, no es va fer servir a l'acte. També va desaparèixer la bandera catalana de l'escenari, segons ha pogut descobrir ElNacional.cat.

Segons consta en un informe del departament de Presidència, del conseller Albert Dalmau, a una pregunta de Vox, la bandera espanyola que es va haver de comprar per celebrar l'acte a Madrid va tenir un cost de 110 euros. La bandera espanyola, juntament amb la bandera catalana, havia de presidir l'acte que va fer, acompanyat de diversos consellers, el president de la Generalitat, Salvador Illa, i la delegada a Madrid, Núria Marín, a la delegació del Govern a la capital de l'Estat, Blanquerna. A Madrid, a la delegació del carrer d'Alcalà, ara ja tenen la bandera espanyola per si la volen fer servir per a qualsevol acte de "normalitat" de les relacions, tal com predica el president Illa.

Bandera 001
Imatge dels comptes de la Diada 2024 a Madrid, amb la bandera de 110 euros / Cedida

A Madrid, a més de la necessària bandera espanyola que després no es va posar a l'escenari, la delegació del Govern a la capital de l'Estat, que lidera l'exalcaldessa de l'Hospitalet, Núria Marín, també va contractar l'actuació d'un grup d'havaneres per 3.500 euros, un servei de copa de cava i un pica-pica per 8.500 euros, i els serveis tècnics per 9.000 euros. A més, el viatge de Salvador Illa a Madrid va tenir un cost de 4.298 euros, segons consta al mateix informe redactat pel conseller de la Presidència, Albert Dalmau, al qual ha tingut accés ElNacional.cat. A l'acte hi va participar també la ministra María Jesús Montero i altres persones catalanes que viuen o fan vida a Madrid.

La Senyera desapareix de Madrid

La bandera espanyola dels 110 euros, però, no va ser posada a l'escenari de l'acte que es va fer als jardins de la Delegació del Govern a Madrid. A última hora, algú va decidir que no calia posar-la en un lloc visible. Però, de les imatges de la celebració, també sobta una cosa. Abans de l'inici de l'acte, quan encara no hi havia públic als jardins, a l'escenari hi havia la Senyera, la bandera catalana. Sense la bandera espanyola, presidia l'acte. Més tard, però, quan ja va anar arribant gent a l'acte, la bandera nacional catalana va ser retirada i ja no apareix en cap de les imatges o vídeos de la celebració de la Diada a Madrid.

Senyera 002
Abans de l'acte a Madrid, amb la senyera, a l'escenari / Cedida
Senyera 001
Durant l'acte, la senyera, ja no era a l'escenari; tampoc la bandera espanyola de 110 euros / Cedida

Actes de la Diada per tot el món

En l'informe de despeses de la Diada 2024, amb els actes que es van fer a totes les diverses delegacions arreu del món, i també la celebració oficial que organitza el Govern a Barcelona i a les diferents delegacions territorials, no consta que en cap altre s'hagués hagut de comprar la bandera espanyola. Sí que consta el cost de la creació artística, direcció i realització tècnica de l'acte institucional de la Diada nacional de Catalunya 2024, que va tenir un cost de gairebé 400.000 euros, i també els 25.000 euros de la imatge gràfica de les portes obertes del Palau d'aquelles dates, i també els 35.000 euros de la imatge gràfica del cartell oficial de la Diada 2024. A la delegació de Tarragona, per exemple, es van gastar més de 5.500 euros en l'acte, la que va tenir més cost a Catalunya.

Al Brasil, l'acte de la Diada va costar 23.000 euros; a Alemanya, 26.000 euros; als Estats Units, 28.000 euros; a Itàlia, 21.000 euros, i la delegació del Govern al Sud-est d'Europa es va gastar 36.000 euros. A totes les delegacions, l'acte de l'11 de setembre, que serveix per teixir relacions amb la comunitat local i els representants socials, polítics i econòmics del país i promocionar el nostre país, va tenir diversos costos, per actes l'11 de setembre i també els dies anteriors. La delegació a Corea del Sud i la delegació del Govern als Països Nòrdics i als països bàltics no van generar despesa. En el segon cas, l'acte es va fer amb col·laboració del Casal Català d'Estocolm, amb un acte a l'aire lliure amb l'actuació dels Castellers d'Estocolm, i no va costar ni un euro.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!