El Consell d'Europa ha publicat aquest dimarts un informe en què retreu a l'Estat espanyol la imposició d'un 25% de castellà a l'escola. El conseller de Política Lingüística de la Generalitat, Francesc Xavier Vila, ja s'ha pronunciat sobre el text, que ha qualificat de "contundent" però que "ajuda que les coses s'encarrilin i vagin en la bona direcció". En una entrevista al Món a Rac 1, el conseller assegura que el pronunciament del comitè d'experts demostra que el  "25% indiscriminat" en castellà a les aules "contravé un tractat internacional" com la Carta Europea de les Llengües Regionals i Minoritàries.

Vila considera que l'Estat espanyol "s'està contradient" si continua aplicant mesures com aquesta i que l'informe dels experts del Consell d'Europa "ajuda a fer entendre que la idea del 25% indiscriminat és una mala idea que no agrada a ningú". Segons el conseller de Política Lingüística, l'informe dona "una sèrie de línies" que són importants a prendre en consideració. Una de les conclusions que extreu de l'informe és que les comunitats autònomes tendeixen a fer la seva feina per protegir les anomenades llengües regionals però que, en canvi, l'Estat no. El resum que se'n pot extreure, diu Vila, és que "demostra que des de Catalunya es va fent la feina, però que, en canvi, des de la direcció general de l'Estat es compleix menys."

El Consell d'Europa en el seu informe veu amb una "gran preocupació" la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que ordena el 25% de classes en castellà a l'escola si una família ho demana. L'organisme considera que aquestes decisions són "incompatibles" amb els compromisos ratificats per l'Estat en virtut del tractat de Llengües Regionals i Minoritàries i demana a les autoritats espanyoles que prenguin "totes les mesures necessàries" per posar remei la situació.

El català a les aules

El conseller també s'ha pronunciat sobre l'ús que es fa del català a les escoles, on ha assenyalat que cal donar-li la importància que mereix a l'arribada de cada cop més infants de fora "Si privem els nouvinguts d'aprendre català a l'escola, els privem de parlar català" ha explicat. Durant aquest curs fins a 24 escoles hauran d'aplicar sentència del 25% de castellà del TSJC, el conseller diu que "sabran com procedir quan el Tribunal Constitucional es pronunciï". També ha volgut fer palès el seu descontentament amb la norma, que "no té cap intenció pedagògica" i que considera una "mala idea".

Més audiovisual en català

Francesc Xavier Vila també ha reivindicat la importància de l'ús del català en plataformes streaming i als cinemes, i considera que es va pel bon camí: "Ja s'han penjat milers d'àudios a les plataformes i també compten amb subtítols en català", però reconeix que "falta posar-hi més diners". Pel que fa a la projecció de pel·lícules en català als cinemes, ha anunciat que hi ha un pla dissenyat en conjunt amb el Departament de Cultura "per aconseguir que es vegin pel·lícules en català en bon horari i a molts llocs, per tal que la gent no hagi de desplaçar-se més de 100 km per gaudir-ne", ha explicat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!