A finals d'octubre, i setmanes després de la mort de la lingüista, Carme Junyent, l'Institut d'Estudis Catalans es va posicionar en contra del llenguatge inclusiu no binari i també del femení genèric. Des de llavors, el Govern de la Generalitat no s'havia pronunciat sobre si seguiria aquestes directrius fins que aquest dimarts, després d'una pregunta de Junts per Catalunya al Parlament, la consellera de Cultura Natàlia Garriga ha confirmat que "complirà la normativa de l'IEC", la gran autoritat lingüística de Catalunya, assegurant que l'Executiu "està d'acord amb les seves instruccions, com no pot ser d'altra manera". Amb tot, Garriga no ha tancat la porta a què aquest llenguatge "evolucionat" es continuï emprat en actes puntuals i per "motius determinats". Sense anar més lluny, la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha defensat l'ús del "totis" com a substituït de tots i totes per tal d'incloure-hi també a les persones no binàries.
La portaveu parlamentària de Junts, Mònica Sales, ha assenyalat en la seva intervenció que en aquests últims anys s'han produït canvis significatius en l'ús de la llengua, com ara el fet d'emprar el femení genèric o el gènere neutre, tot i que sense criteri científic. "La llengua s'ha d'adaptar als canvis de la societat, però forçar-ho a la inversa genera propostes que contravenen la gramàtica del català i que produeixen equívocs i confusions", ha lamentat la diputada juntaire en la seva pregunta a la consellera Garriga, subratllant també el fet que sovint es facin servir "desdoblaments que generen ambigüitats i problemes de fluïdesa i concordança". Per tot plegat, Sales ha deixat clar que "cuidar el català i la identitat no és incompatible". Garriga s'hi ha mostrat acord, però ha assenyalat que el Govern sempre ha utilitzat la normativa de l'IEC, però deixant clar que s'utilitzarà el llenguatge inclusiu "en moments puntuals".
Fórmules "innecessàries o artificioses"
Concretament, a finals d'octubre l'IEC va rebutjar l'ús del llenguatge inclusiu en català, ja que això contravé la gramàtica de la llegua. El document aprovat per la Secció Filològica analitzava la "compatibilitat dels recursos estilístics dels usos no sexistes amb la normativa lingüística" de la llengua catalana. L'IEC repassava llavors les diverses formes estilístiques amb les quals sovint s'intenta incloure la presència de gèneres diferents del masculí i visibilitzar la presència de dones dins d'un grup, una tendència a l'alça i que inclou el desdoblament de substantius, l'ús de la terminació en i, amb formes com 'ellis' o 'totis' o l'ús del femení genèric. L'Institut conclou que algunes d'aquestes fórmules poden donar lloc a confusió i sovint resulten "innecessàries o artificioses".