El Govern que lidera Salvador Illa i els Comuns han pactat una mesa d'habitatge en el marc de les negociacions per tirar endavant els pressupostos de la Generalitat per al 2025. Tal com ha avançat El Periódico, la consellera d’Economia, Alícia Romero, s’ha reunit aquest dijous a la tarda amb un equip dels Comuns i han pactat una mesa específica per abordar què inclouen els pròxims comptes públics de Catalunya d’allò que es va pactar en matèria d’habitatge en l’acord d’investidura del president socialista.

En un context de minoria parlamentària, l'executiu socialista depèn dels seus socis preferents, Esquerra Republicana i els Comuns, per tirar endavant els comptes públics. La conjuntura a ERC, però, és més complicada, donat que els republicans es troben immersos de ple en la lluita interna pel lideratge del partit que es resoldrà en el congrés d'aquest novembre. Això pot endarrerir les negociacions, si bé la intenció manifesta o reiterada d'Illa és tenir els comptes aprovats per a l'1 de gener.

En el context de crisi social en l'accés a l'habitatge, que afecta especialment Catalunya, la reunió entre el Govern i els Comuns té lloc després de l’anunci del Pla d’Habitatge que l’executiu de Salvador Illa ha fet aquesta setmana amb una inversió prevista de 1.100 milions d’euros anuals durant quatre anys. Tal com ha explicat la consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, els diners s’oferiran a través d’una línia especial de crèdit a través de l’Institut Català de Finances i tenen com a objecte el mercat immobiliari de segona mà.

Els Comuns, però, per als quals l'habitatge ha estat una prioritat en aquesta nova legislatura, han demanat a l’executiu que obri també el ventall de possibilitats als recursos propis a través de l’Incasòl, i no només a la via del crèdit. Els de Jéssica Albiach volen que els programes d’habitatge creixin pel que fa al que estipulaven els pressupostos del Govern d’ERC del 2023 i també els del 2024 que Pere Aragonès no va aconseguir tirar endavant, i marca un topall de 15.000 pisos que hauria d’assumir l’empresa pública.

En el marc de la investidura d'Illa, PSC i els comuns van pactar el compromís per a la construcció de 50.000 pisos protegits nous fins al 2030, 350 milions d'euros per ampliar el parc públic de lloguer en 5.000 habitatges mitjançant la compra per tanteig i retracte, la regulació dels lloguers de temporada o desplegar el règim sancionador per l'incompliment de la regulació del preu dels lloguers vigent.

Paneque ha assegurat aquest dimecres en seu parlamentària que el Govern serà "contundent i persistent" per garantir l'accés a l'habitatge. Al ple del Parlament, la consellera ha respost tres interpel·lacions sobre habitatge, dels grups del PSC-Units, ERC i Comuns, i ha concretat que "en les setmanes vinents" presentaran el règim sancionador previst a la llei d'habitatge per als qui incompleixin la regulació que limita el preu dels lloguers o cometin un frau amb el lloguer de temporada.

Sobre el règim sancionador de la llei d'habitatge, a més, va avançar que en les setmanes vinents es donarà a conèixer i que faran servir com a base el que va elaborar l'anterior govern de Pere Aragonès. Paneque confia que es pugui aprovar amb "un ampli consens de país", que vagi més enllà dels socis d'investidura. A més, ha assegurat que el Govern està "totalment compromès" a desplegar una campanya institucional informativa sobre els drets dels llogaters, que es presentarà aviat, i ha indicat que en aquesta qüestió també donaran continuïtat als treballs iniciats per l'anterior executiu.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!