El Govern de la Generalitat està de mudances. Aquest dimarts el vicepresident, Pere Aragonès, va estrenar despatx al nou Districte Administratiu de la Zona Franca, on també s’hi han traslladat els consellers de Justícia, Ester Capella, i el de Polítiques Digitals i Funció Pública, Jordi Puigneró. Tots tres van donar per inaugurat el nou espai participant des dels seus despatxos en la reunió telemàtica del Govern.
El procés de trasllat al nou edifici va començar el 6 de març i obligarà a reubicar 2.400 treballadors del Govern que fins ara estaven distribuïts en 14 ubicacions diferents de Barcelona. La previsió del calendari de trasllat, que es va posar en marxa pocs dies abans del confinament pel coronavirus, era que es completés a mitjans de juny.
De tots els edificis que abandona el Govern, el més emblemàtic és sens dubte, la Casa Heribert Pons, la conselleria d’Economia, que també ha estat seu de vicepresidència amb Oriol Junqueras i Pere Aragonès. Situat a la cruïlla de Rambla Catalunya amb la Gran Via de les Corts, va ser adquirit per la Generalitat durant el primers anys de Govern de Jordi Pujol per l’aleshores conseller d’Economia, Ramon Trias Fargas. En aquell moment era un edifici d’oficines però es va construir entre 1907 i 1909 per servir de residència habitual de l’empresari i advocat manresà Heribert Pons Arola.
Malgrat que l’estructura modernista d'aquesta construcció va patir moltes transformacions al llarg dels anys, encara conserva molts elements singulars, com l’escala senyorial de marbre blanc que rep el visitant custodiada per una Diana armada d’un arc i amb un cérvol als peus.
A la història de l'edifici, a més, cal afegir l'haver estat escenari d'una de les jornades més emblemàtiques prèvies al referèndum de l’1-O, quan el 20 de setembre del 2017, milers de persones es van concentrar durant hores fora de la conselleria per protestar contra els escorcolls de la Guàrdia Civil i les detencions de membres del departament d’Oriol Junqueras.
Els fets que es van esdevenir aquella jornada, amb les dificultats per a la sortida de la comitiva judicial encarregada de l’escorcoll i els greus desperfectes provocats en els vehicles de la Guàrdia Civil que estaven aparcats a la porta, van ser clau per a la condemna dels líders d’Òmnium i l’ANC, Jordi Cuixart i Jordi Sánchez, en el judici contra els responsables del procés al Tribunal Suprem.
Ja en aquell moment, la Generalitat vivia de lloguer a la Casa Heribert Pons. El Govern d'Artur Mas l’havia venut l’any 2013, en plena crisi econòmica junt amb altres propietats per intentar cobrir les necessitats de tresoreria de la Generalitat. La venda es va tancar en segona subhasta per 23,2 milions d’euros. L’edifici, de 8.080m2 va ser comprat pel holding financer del grup farmacèutic italià Angelini i es va acordar un lloguer amb el nou propietari que en aquell moment es va xifrar en 95.693 euros mensuals i que havia de ser per un màxim de tres anys.
El nou edifici al qual s’han traslladat les tres conselleries és propietat d’AXA Real Estate i està construït en un solar propietat de Fira 2000, a la zona Franca, en concret al barri de Marina de Port, i la Generalitat ha signat un contracte d’arrendament per un període de 20 anys, a raó de 13,45 milions d’euros cada any.
Es tracta d'un edifici de 46.000 m2, segons el Govern, "un dels edificis d'oficines de major dimensió de Barcelona, és singular i modern". Sens dubte molt més còmode però amb molta menys història que la Casa Heribert Pons que en breu tindrà buits els seus despatxos.