El Govern considera que les paraules de l'Alt Representant de la UE per a la política Exterior i de seguretat, Josep Borrell, que s'han interpretat com una referència al president a l'exili, Carles Puigdemont, en el marc d'unes valoracions sobre la guerra d'Ucraïna, "el desqualifiquen i fan avergonyir". "Demostra una vegada més que no dona la talla com a representants de la UE en moment d'extrema dificultat", ha retret la portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja, en la roda de premsa posterior a la reunió del consell executiu.

Borrell va ironitzar en una roda de premsa com a Alt Representant de la UE i en referència al president d'Ucraïna que "gràcies a Déu, Zelenski no és un d'aquells líders que fuig amagant-se en un cotxe". "Ell es quedarà allà resistint, i l'hem d'oferir el nostre suport", va reblar en unes paraules rere les quals s'ha interpretat una referència al president a l'exili, sobre el qual Borrell ha assegurat repetidament que va travessar la frontera amagat en un cotxe. Les paraules del responsable de seguretat de la UE van provocar ahir mateix una contundent resposta del conseller d'Economia, Jaume Giró, que va carregar contra les ocultacions que ha protagonitzat l'actual Alt Representant al llarg de la seva carrera i els escàndols en què s'ha vist embolicat.

 

Ofendre milers de catalans

La portaveu del Govern ha explicat que les Nacions Unides xifren en 102 la xifra de morts arran d'aquests invasió i que, segons el govern ucraïnés, aquesta xifra seria molt superior. Davant d'aquesta situació ha lamentat que "Borrell te temps de fer bromes de caràcter internes que no tenen cap mena de gràcia i busquen ofendre milers de catalans, com ha fet en ocasions anteriors".

En la roda de premsa posterior a la reunió del Govern, Plaja ha explicat les gestions de la Generalitat per facilitar el retorn de 19 catalans que es troben a Ucraïna. També les actuacions per fer costat a la comunitat ucraïnesa que viu a Catalunya i que es xifra en 22.000 persones, a les quals s'hi han de sumar les 73 persones que, segons la portaveu, es trobaven a Catalunya en el moment d'esclatar la guerra. Des del Govern se'ls ha ofert, en coordinació amb el consolat, alberg a Barcelona, Comarruga, Vic i Espluga de Francolí, amb la qual cosa139 persones podrien acollir-se a aquest servei durant els propers dies.

Pel que fa la resposta de la UE davant l'agressió russa, el Govern de Catalunya, segons la portaveu, dona suport totes les accions sancionadores i mesures per minimitzar les conseqüències de la Guerra. "Ara cal que la UE des de tots els àmbits d'actuació faci el que està al seu abast per aturar la guerra i les seves conseqüències", ha reblat.

Immersió

D’altra banda, el Govern ha aprovat la creació d’un Consell Lingüístic Assessor, integrat a la conselleria de Educació, que haurà de “definir les estratègies necessàries per impulsar la llengua catalana als centres educatius”. Segons la portaveu, aquest Consell Lingüístic tindrà com a funcions assessorar el departament “per refermar la vehicularitat de la llengua catalana en l’àmbit educatiu” i “proposar criteris per a la revisió i actualització del contingut dels projectes lingüístics”.

Presideix el Consell la lingüista Maria Carme Junyent i l’integren 16 persones del món acadèmic i experts en àmbits com l’educació, llengua i el dret.