Passen els dies i el diàleg públic (i mediàtic) entre el Govern de la Generalitat i la CUP continua. Després de presentar una esmena a la totalitat als pressupostos i rebutjar el decret llei de les energies renovables, els anticapitalistes han acusat aquest dimarts l'Executiu de fer servir la taula de diàleg com a "cortina de fum" i no avançar cap a l'autodeterminació. En una entrevista a l'ACN, el diputat Xavier Pellicer ha insistit que el referèndum ha de ser el "desllorigador" per superar la "desmobilització" actual i fer avançar el procés sobiranista. De fet, els cupaires volen fer coincidir aquesta nova votació amb el referèndum d'Escòcia per "aprofitar les aliances internacionals".

La resposta del Govern ha arribat poques hores després a través de la seva portaveu, Patrícia Plaja, que en la roda de premsa posterior al Consell Executiu ha recordat a la formació anticapitalista que "la taula de negociació està en l'acord d'investidura". Plaja, però, ha afegit que "la CUP continua sent el soci d'investidura i el soci preferent del Govern".

 

Preguntada sobre les declaracions que va fer ahir, dia de la Constitució, el president Pere Aragonès sobre que l'Executiu no vol cap reforma de la carta magna espanyola sinó una Constitució catalana, Plaja ha respost que l'objectiu del Govern "és culminar amb èxit el procés d'independència amb un referèndum d'autodeterminació reconegut i del qual es pugui aplicar el resultat".

Pel que fa a la polèmica que aquests dies envolta el sistema d'immersió lingüística i el cas concret de l'escola de Canet de Mar, que ha estat instada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) a fer el 25% de les hores lectives d'una sola classe de P5 en castellà a petició d'una família, Plaja ha denunciat que "és una vulneració flagrant per a la resta de famílies dels alumnes". Sobre les possibles amenaces contra aquesta família, la portaveu les ha rebutjat i ha assegurat que "no tenen cabuda a casa nostra".

La pujada de la covid

Pel que fa a la pujada de la covid, Plaja ha insistit en la importància de vacunar-se però ha admès que, per ara, el Govern no preveu noves restriccions de cara a Nadal. És a dir, l'Executiu no es planteja mesures com el tancament de les discoteques (com ha fet França), ampliar l'ús del passaport covid a teatres, cinemes i terrasses, o fer obligatòria la vacuna.

Tanmateix, el Govern sí que començarà la vacunació als nens d'entre cinc i onze anys, després que així ho hagi aprovat avui mateix el Ministeri de Sanitat després de l'avaluació de la Ponència de Vacunes i el vistiplau de la Comissió de Salut Pública. La portaveu ha avançat que el procés començarà amb els infants d'onze anys i que es farà mitjançant cita prèvia.

Nova llei contra el racisme

Plaja també ha anunciat que el Consell Executiu ha aprovat un avantprojecte de llei impulsat per la Conselleria d'Igualtat i Feminismes i que tindrà per objectiu "abordar el racisme de manera estructural". La portaveu ha defensat la necessitat d'aquesta nova llei amb dades del 2020, com són les 182 situacions de racisme denunciades per SOS Racisme, els 633 casos de discriminació contra el poble gitano i els 19 d'islamofòbia.

 

Imatge principal: pla general del Consell Executiu del Govern / Foto: ACN