El Govern situa com a màxima prioritat de cara a aquests mesos fins a Cap d'Any la negociació dels pressupostos de la Generalitat per l'any vinent, de manera que l'1 de gener ja hi hagi comptes públics aprovades pel Parlament. En aquest sentit, la portaveu de l'Executiu català, Sílvia Paneque, ha asseverat aquest dilluns en una entrevista al Cafè d'Idees que el treball pel finançament singular per a Catalunya acordat amb Esquerra Republicana a canvi de la investidura de Salvador Illa s'haurà de deixar aparcat uns mesos per a quan la carpeta dels pressupostos estigui tancada, previsiblement ja el 2025.
Després d'aquest any amb els comptes prorrogats de l'anterior, ja que el Govern del president Pere Aragonès no va aconseguir el suport parlamentari, i d'altres anys en els quals els pressupostos s'han aprovat ja ben entrat l'any, Paneque ha afirmat que és una prioritat que l'1 de gener del 2025 Catalunya ja tingui els pressupostos, "que permetran precisament donar sortida als acords d'investidura". La també consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica ha valorat que Catalunya hauria de tenir a aquesta "estabilitat" en els comptes com a un costum.
La portaveu de l'Executiu ha assenyalat que principis de novembre ha de començar la tramitació parlamentària de pressupostos i, si tal com pretén el Govern d'Illa queden aprovats a principis d'any, "llavors, començaran les negociacions per la millora del finançament". Així ho ha argumentat Paneque en ser preguntada per si l'Agència Tributària Catalana ja recaptarà els impostos del 2025, tal com havia afirmat la secretària general d'ERC, Marta Rovira. "Aquesta determinació en el temps no la podem dir, de moment, la prioritat és la negociació pressupostària", ha sentenciat.
☕ La declaració de la renda del 2025 es farà a l'Agència Tributària de Catalunya?
— Cafè d'idees (@cafedidees_rtve) September 16, 2024
🗣️ @SilviaPaneque: "La prioritat és la negociació pressupostària"
📲 https://t.co/MrTxQlnBeM pic.twitter.com/yfVGYjDZdZ
Finançament "en benefici de Catalunya i del conjunt d'Espanya"
De tota manera, la portaveu del Govern ha defensat el finançament singular per a Catalunya, una "millora necessària". Paneque, que ha descartat definir si és un concert econòmic o no perdre's "en debat de paraules", ha defensat que l'acord no és "contra ningú", sinó que és "en benefici de Catalunya i, per tant, en benefici del conjunt d'Espanya". En aquest sentit, la consellera també enaltit la "necessària" quota de solidaritat que s'haurà d'establir, per atorgar a l'Estat una part dels impostos recaptats, i que l'acord permetrà complir el principi d'ordinalitat, és a dir, una adequació als ingressos rebuts pels ingressos generats.
Amb tot, Paneque ha alertat que la negociació "no serà fàcil" i els resultats no seran "immediats", si bé ha descartat una revolta de part dels diputats del PSOE al Congrés, com els de la Castella-la Manxa d'Emiliano García-Page, per fer caure l'acord que hagin d'aprovar eventualment les corts espanyoles a Madrid. Preguntada per si la qüestió pot suposar un xoc amb el PSOE, Paneque ha defensat que "el Govern de Catalunya està compromès amb Catalunya" i que el PSC "té la seva estructura diferent del PSOE i pren les seves decisions", sempre dintre del respecte a la legalitat i les institucions.
Dos anys de paciència per tenir un servei de tren "excel·lent"
D'altra banda, preguntada pel servei sovint deficient de Rodalies, Paneque ha demanat a la ciutadania dos anys de paciència perquè es comenci a notar la "inversió important" per millorar les infraestructures. "No vull donar unes expectatives que no puc complir, necessitem dos anys. Llavors crec que tindrem un servei d'acord amb les necessitats i expectatives de Catalunya", ha afirmat aquest dilluns la portaveu del Govern i titular de Territori. El compromís dels acords d'investidura que el Govern té intenció de complir escrupolosament és que a finals d'any ja hi hagi els estatus de l'empresa mixta Generalitat-Estat que gestionarà Rodalies, tal com es va pactar en el marc de la investidura de Pedro Sánchez. "A partir de llavors hi haurà un calendari de quines seran les primeres infraestructures i línies de trens a traspassar", ha anunciat Paneque.
No haver de mirar el cel esperant pluja
Pel que fa a la sequera, Sílvia Paneque ha reiterat que tot i que eventualment pugui ploure això només és "temps", però que el que s'ha de fer és assumir que el canvi climàtic a Catalunya és "estructural" i que, per tant, s'ha de "perdre tota esperança de pluja". Si s'assumeix que la sequera serà una constant, Paneque ha apuntat que la necessitat és fer un gir de 180% al model per "fer un cicle circular" de l'aigua, de manera que es regeneri i recirculi, i que el país no depengui de si plou o no, sinó ser autosuficient. Pel que fa a les energètiques, la titular de Transició Ecològica ha apuntat que cal avançar en la instal·lació de parcs eòlics i fotovoltaics, accelerant tràmits administratius, i fer pedagogia en el territori sobre la seva necessitat davant les reticències de molts alcaldes.