Aquest dilluns 8 d'agost, el govern espanyol ha convocat les autonomies a una reunió per discutir i consensuar les mesures del decret per l'estalvi energètic que van aprovar ara ja fa una setmana. En aquesta trobada telemàtica amb la presència de les dues ministres més afectades per les propostes, Teresa Ribera (Transició Ecològica) i Reyes Maroto (Indústria, Turisme i Comerç), representarà a la Generalitat el secretari d'Empresa i Competitivitat, Albert Castellanos. Així, ha confirmat que la principal petició de Catalunya, que s'ha mostrat a favor de les mesures per reduir el consum d'energia, serà demanar una moratòria perquè s'endarrereixi l'entrada en vigor del pla d'estalvi energètic. En declaracions a Catalunya Ràdio, ha assegurat que encara hi ha "molts dubtes" i ha afegit que alguns comerços i empreses afectats no tindran temps per fer les reformes que calgui de manera immediata.
"Impossible" aplicar les mesures d'estalvi immediatament
"Exigir una aplicació immediata és poc més que impossible", ha apuntat. El secretari d'Empresa ha acusat el govern espanyol d'anar "a cop de BOE" i fixar molt ràpid totes les obligacions de les empreses però, en canvi, "no posar al costat les facilitats i els recursos". Cal tenir en compte que bona part de les mesures que es van publicar la setmana passada per decret entren en vigor a partir de les 00:00 d'aquest dimecres, 10 d'agost. Precisament sobre aquesta qüestió Castellanos ha dit que caldria més recursos per acompanyar totes les decisions.
En aquesta línia ha dit que quan s'aclareixi quina ha de ser la funció inspectora que ha de tenir la Generalitat un cop s'aprovi les mesures potser caldrà augmentar els recursos. Anant més enllà, ha remarcat que comparteixen "l'esperit" de les mesures, però ha admès que no els convenç com s'ha aprovat el decret, amb "molt poc diàleg i consens". La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ja havia lamentat també, amb més vehemència, el fet que no hi hagi hagut converses amb la resta de sectors afectats ni amb els governs autonòmics, però en el seu cas tampoc està d'acord amb el contingut de les mesures i ha advertit que a la capital no s'aplicaran.
Absència dels consellers catalans en la reunió amb el ministeri
D'aquesta manera, Castellanos ha lamentat "imprecisions" al text i "una certa inseguretat jurídica", que creu que s'hauria pogut solucionar parlant amb les comunitats i amb els sectors, quelcom que no s'ha fet fins a la reunió d'aquest dilluns. Altres dubtes que ha plantejat és si la limitació de la temperatura a 27 graus afecta tots els locals sense excepcions, i ha plantejat que s'hauria de flexibilitzar en estacions de transport públic, en locals on hi hagi aliments o en espais amb aglomeracions, on una altra temperatura podria provocar problemes de seguretat pública.
També s'ha referit a l'obligació de comptar amb un sistema de tancament automàtic a tots els establiments climatitzats i ha remarcat que a Catalunya estimen que entre el 20 i el 25% no en tenen, i ha assenyalat que no podran solucionar-ho abans de l'entrada en vigor de les mesures. En ser preguntat per l'absència de consellers catalans a la trobada, Castellanos ha recordat que hi seran tant ell com la directora general d'Energia, Assumpta Farran, i ha assegurat que Catalunya hi estarà "molt ben representada".