Aquest dimecres se sotmetrà a debat a la Comissió de Peticions del Parlament Europeu l'esborrany de l'informe elaborat després de la missió dels eurodiputats a Catalunya el passat mes de desembre, amb un clar biaix espanyolista, per analitzar el model d'immersió lingüística a les escoles catalanes. Un document que advoca per un tractament "equivalent" del català i el castellà a les aules catalanes, fet que suposaria esborrar el model d'immersió. Per això mateix, el Govern denuncia que, si bé respecta les institucions europees i els seus instruments, els eurodiputats d'aquesta missió no van fer una "tasca rigorosa per interessar-se per l’escola catalana ni pels resultats de la immersió". En aquesta línia, alerten també que la missió tenia per objectiu "utilitzar els recursos del Parlament Europeu de forma partidista i esbiaixada per part del Partit Popular per intentar desacreditar el model d'escola catalana". Sense anar més lluny, la presidenta de la Comissió de Peticions és la popular Dolors Montserrat, coneguda per la seva lluita contra la llengua catalana també des de les institucions europees. "És una campanya de la dreta i l'extrema dreta feta amb recursos del Parlament Europeu", insisteixen des de l'executiu català, que ho emmarquen en la "croada catalanòfoba" del PP i Vox.
Descrèdit de les institucions europees a càrrec del PP
Tot i el contingut d'aquest esborrany, el Govern creu que, lluny de "sortir-se amb la seva", el PP ha aconseguit "un cop més" desacreditar les institucions europees per la "vergonyosa utilització i manipulació que està fent al capdavant de la Comissió de Peticions per defensar-hi els seus interessos partidistes, especialment contra Catalunya". Des del Govern recorden que durant aquesta darrera legislatura s'han enviat fins a dues cartes la presidència del Parlament Europeu on es constata el malestar per part d'eurodiputats.
En la mateixa línia, també lamenten que la comissió que presideix Montserrat va organitzar una sessió al Parlament Europeu al voltant de la mateixa qüestió on en lloc de representants del model educatiu només hi havia participants proposats per la dreta i extrema dreta. En la missió a Catalunya, que es va fer a petició de Ciutadans i just abans que els centres comencessin les vacances de Nadal, la situació va ser similar: els eurodiputats es van reunir majoritàriament amb representants d'associacions contra el model lingüístic amb l'excepció de les reunions amb la consellera d'Educació i la Fundació Bofill. Per tot plegat, des del Govern català redueixen la missió dels europarlamentaris, i les seves conclusions, a un "teatre organitzat pel Partit Popular i Vox", lamentant que aquests dos partits són incapaços fins i tot de respectar les institucions europees en la seva "croada catalanòfoba".
Poca sorpresa amb les conclusions de la missió
El text d'aquest esborrany que es debatrà demà no resulta sorprenent, ja que va en la mateixa línia del que va presentar la vicepresidenta del Comitè de Peticions del Parlament Europeu i representant d'Estònia, Yana Toom, en acabar la seva visita a Catalunya. Toom va liderar el grup d'eurodiputats i en la seva compareixença final va reproduir un per un els arguments dels contraris al model d'immersió, com també va lamentar que la consellera d'Educació, Anna Simó, havia deixat preguntes sense resposta i que l'informe de la Fundació Bofill no podia demostrar amb dades les seves tesis.